Zmiana zeznan oskarzonego

• Autor wątku Autor wątku dramz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dramz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pewien dylemat ktory mam nadzieje zostanie po krotce rozwiazany z wasza pomoca. Licze na wasza pomoc i z gory dziekuje za rzetelne odpowiedz.

Najpierw chialbym opisac cale wydarzenie aby nakreslic charakter sprawy.

Mianowicie siedzac na lawce z kolega z podworka zostalismy spisani oraz przeszukani przez patrol policji ktory znalazl u mojego kolegi 0.23 grama suszu konopii indyjskiej. Ow wyzej wymieniony kolega w ten sam dzien mial rozprawe w sadzie za ten sam wystepek za co dostal 3 miesiace w zawieszeniu na 3 lata zaznaczam iz byly to juz jego drugie zawiasy za to samo przestepstwo. Ja nigdy nie bylem karany i u mnie nie znalezli nic lecz wzielem wine na swoje konto poniewaz nie chcialem aby moj kolega zostal osadzony w zakladzie karnym. Zatem zeznalem iz konopia nalezala do mnie i 3 minuty wczesniej wreczylem mojemu koledze na przechowanie. Zostalismy zabrani na komende i oboje trzymalismy sie tej samej wersji. Oczywiscie policjanci zorientowali sie o calej sytuacji i probowali namowic mnie do tego abym sie niepodkladal. Ja jednak upieralem sie przy wyzej wymienionych zeznaniach. Po czym moj kolega zostal przesluchany i zwolniony do domu a ja zostalem osadzony na 24h. Po uplywie niespelna 24h zostalem przesluchany w wydziale kryminalnym podtrzymujac wersje wydarzen gdzie zostala mi przedstawiona propozycja kary przez prokuratora ( 500zl grzywny i 3 miesiace w zawieszeniu na 3 lata). Godzac sie na kare zaplacilem 200zl na poczet grzywny i wypuszczony do domu. Policjant poinformowal mnie o tym iz odbedzie sie posiedzenie w sadzie o ktorym zostane poinformowany listownie.

Zatem po przemysleniu calej sytuacji chcialbym cofnac bieg wydarzen i zeznac jak bylo naprawde. Kwestia tego taka czy mam mozliwosc zmiany zeznan tak aby odciazyc swoje konto ? Jesli tak to czy grozi mi za to jakies postepowanie ? Gdzie moge zmienic zeznania i w jakim terminie ? Co nastapi po zmianie zeznan ? I czy moj znajomy zostanie osadzony po tak nie wielkiej ilosci zwazajac na to iz bedzie to juz 3 raz za to samo przestepstwo lecz zawsze byly to niewielkie ilosci w granicach 0.20 grama ?

no i z tego ,ze na początku byłbyś tylko świadkiem teraz jesteś podejrzanym, a nawet po zmianie zeznań można postawić ci ładne zarzuty..:)

Na posiedzeniu, o którego terminie zostaniesz zawiadomiony sąd zapyta cię z pewnością czy podtrzymujesz wniosek zamieszony przez prokuratora w akcie oskarżenia o skazanie bez przeprowadzenie rozprawy. Jeśli zgłosisz sprzeciw sąd zapewne skieruje sprawę na rozprawę. Wówczas to będziesz mógł, jako oskarzony, złożyć wyjaśnienia w sprawie. Po przeprowadzeniu postępowania dowodowego, jeśli sąd dojdzie do przekonania, iż jesteś niewinny, wyda wyrok uniewinniający...

Powrót