Zmiana zeznań uzupelnienie

• Autor wątku Autor wątku cwy97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cwy97

Użytkownik
Odpowiedzi
299
Jako pozwany w sprawie rozwodowej będę pewnie też powoływany na świadka, jak nie ja to ktoś inny. Z doświadczenia wiem ze często jak jestem pytany o cokolwiek w zwykłych sytuacjach, a co dopiero w sądzie to po namyśle przypominam sobie więcej szczegółów które powodują że coś zaczyna wyglądać całkiem inaczej niż pierwotnie wynikało by z mojej odpowiedzi. Czy po złożeniu zeznań przezemnie mogę wnosić o powtórna możliwość wypowiedzi na kolejnej rozprawie, lub wnosić o powtórne przesłuchanie świadka jak coś pokręcił i widzę szanse że jak go dopytam to się to wyprostuje? Jak Sądy w praktyce na to reagują w sprawach rozwodowych?

Najlepiej by było gdybym poprostu dostał listę pytań i na nią odpisał. Wówczas w spokoju można sobie wszystko przypomniec

cwy97 napisał:
Jako pozwany w sprawie rozwodowej będę pewnie też powoływany na świadka, jak nie ja to ktoś inny.
Pozwany to nie świadek. Jako pozwany jest Pan stroną postępowania i generalnie może się Pan wypowiadać co do każdego dowodu. Przesłuchanie stron sprawy rozwodowej odbywa się na końcu a na pocztąku sprawy sąd wysłuchuje informacyjnie obu małżonków do protokołu. Na każdym etapie jako strona może Pan wnosić o przesłuchanie Pana, listy pytań jednak Pan nie dostanie. Zasadą jest jednokrotne przesłuchanie świadka, ponowne przesłuchanie następuje najczęściej w sytuacji konieczności przerwania rozprawy lub jeżeli miały miejsce nowe okoliczności, których dana osoba była świadkiem a nastąpiły one po jej przesłuchaniu (ta ostatnia reguła dotyczy także przesłuchania stron).

Dziękuję za odpowiedź. Czytałem w internecie że Sąd na początku, może jeszcze przed pierwszą rozprawą, może zarządzić by strony wymieniały się pismami by ustalić np. co do jakich faktów się zgadzają. W ten sposób mogło by odpaść stroną gromadzenie dowodów tam gdzie nie ma potrzeby. Czy to możliwe? Jak do tego doprowadzić by Sąd tak zdecydował. Znacznie by to ułatwiło.

cwy97 napisał:
Czy to możliwe? Jak do tego doprowadzić by Sąd tak zdecydował. Znacznie by to ułatwiło.
Sąd takie działanie podejmuje z urzędu, w piśmie procesowym można zasugerować sądowy by sąd zarządził przesłanie przez strony pism przygotowawczych.

Dziekuje, odpowiedzi są dla mnie wysoce pomocne.

Czy można w odpowiedzi na pozew nie przytaczać dowodów, a zrobić to dopiero jak druga strona będzie twierdzić coś innego co do faktów. Czy też wszystko należy zawrzeć w odpowiedzi na pozew?

Powrót