zmiana żyranta

• Autor wątku Autor wątku przemek1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, w 2006 roku podżyrowałem koledze kredyt. Spłacany był do 2009r. Dziś dostałem pismo z banku informujące o zerwaniu umowy i uregulowaniu należności w kwocie prawie 23 tys. zł, z czego 12 tys to kredyt, reszta odsetki. Jutro idę z kredytobiorcą do banku w celu podpiasania ugody, rozłożenia tego na raty, zmniejszenie oprocentowania.
Mam już dość tej sprawy. Czy jest możliwe za zgodą banku przepisanie mojego zobowiązania- tego poręczenia na np. jego matkę? Ma stały dochód, jest na emeryturze.
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

przemek1979 napisał:
Witam, w 2006 roku podżyrowałem koledze kredyt. Spłacany był do 2009r. Dziś dostałem pismo z banku informujące o zerwaniu umowy i uregulowaniu należności w kwocie prawie 23 tys. zł, z czego 12 tys to kredyt, reszta odsetki. Jutro idę z kredytobiorcą do banku w celu podpiasania ugody, rozłożenia tego na raty, zmniejszenie oprocentowania.
Mam już dość tej sprawy. Czy jest możliwe za zgodą banku przepisanie mojego zobowiązania- tego poręczenia na np. jego matkę? Ma stały dochód, jest na emeryturze.
Pozdrawiam
Albo zastąpienie mojego poręczenia innym- np. jego samochodem?
Proszę o odpowiedź.

przemek1979 napisał:
Czy jest możliwe za zgodą banku przepisanie mojego zobowiązania- tego poręczenia na np. jego matkę? Ma stały dochód, jest na emeryturze.

Jest to możliwe. Jednak "nowy" poręczyciel musi zostać zweryfikowany pozytywnie przez bank /zdolność pożyczkowa, akceptowalna historia kredytowa.. wiek poręczyciela... etc/

przemek1979 napisał:
Albo zastąpienie mojego poręczenia innym- np. jego samochodem?

W zależności od Banku, produktu bankowego, jeżeli produkt dopuszcza możliwość zabezpiecznia zobowiąznia cesją, jest to również możliwe.

Ostatnia edycja:
skoro ostatnia rata kredytu była płacona w 2009r, czy istnieje możliwość przedawnienia?

Powrót