Zmiany w kodeksie postępowania karnego

• Autor wątku Autor wątku wieczny_smutek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wieczny_smutek

Witam,
slyszalam o zmianach w kodeksie postepowania karnego. Czy ktos moze udzielic mi rzetelnej informacji na ten temat, czy jest to prawda czy zwykla bujda?Dziekuje:help:

a o jakich zmianach w kpk opowiada się teraz w zakładach ? amnestia, otwieranie bram zk ?

Ostatnia edycja:
Bardzo smieszne....:mad:Chcialam zeby ktos mi powiedzial jak to jest albo ewentualnie wyprowadzil z bledu :mad:

Ale czego oczekujesz?? W bazie aktów prawnych naszego Sejmu znalazłem 7 zmian kodeksu postępowania karnego, które weszły w życie w latach 2008-2009. I jedna, która jest opublikowana a wejdzie w życie w 2010. O której z tych zmian chcesz podyskutować??

z tego co słyszałam, czytałam zmiany dotyczą kar za przestępstwa przeciwko wolności seksualnej osób poniżej 15 r.ż., również w odniesieniu do obrony koniecznej, oraz złagodzenia kar za pomówienie, dot. podwyższenia grzywny
W postępowaniach przyśpieszonych nie trzeba będzie obligatoryjnie zatrzymywać sprawcy, osadzać go w areszcie i doprowadzać do sądu. Będzie można go wezwać w wyznaczonym terminie, nie później niż w ciągu 72 godz. od zatrzymania.
Jak się mylę prosze o poprawkę osób śledzących to na bieżąco :confused:

ola8480 napisał:
z tego co słyszałam, czytałam zmiany dotyczą kar za przestępstwa przeciwko wolności seksualnej osób poniżej 15 r.ż., również w odniesieniu do obrony koniecznej, oraz złagodzenia kar za pomówienie, dot. podwyższenia grzywny
to ewentualne zmiany w kk

Mam na mysli zmiany zwiazane z Traktatem Lizbońskim.Chodzi o tymczasowe aresztowanie, czy cos sie zmienilo w tej kwestii?

wieczny_smutek napisał:
Chodzi o tymczasowe aresztowanie,

Tak, zmieni się. Od czerwca 2010. Ale w kodeksie karnym wykonawczym. Zatem to nie na temat, który założyłaś.

ola8480 napisał:
W postępowaniach przyśpieszonych nie trzeba będzie obligatoryjnie zatrzymywać sprawcy, osadzać go w areszcie i doprowadzać do sądu. Będzie można go wezwać w wyznaczonym terminie, nie później niż w ciągu 72 godz. od zatrzymania.
Jak się mylę prosze o poprawkę osób śledzących to na bieżąco :confused:

Jeśli chodzi o KPK to zmieni się treść art. 517b - to o co pytasz to będzie to § 3 i będzie on brzmiał tak:
Można odstąpić od zatrzymania i przymusowego doprowadzenia do sądu sprawcy ujętego w warunkach określonych w § 1 lub zwolnić zatrzymanego, zobowiązując go do stawienia się w sądzie w wyznaczonym miejscu i czasie, w okresie nieprzekraczającym 72 godzin od chwili zatrzymania albo oddania sprawcy w ręce Policji, ze skutkiem wezwania. Wniosek o rozpoznanie sprawy przekazuje się w takim wypadku sądowi wraz z materiałem dowodowym w ciągu 48 godzin od chwili zatrzymania albo oddania sprawcy w ręce Policji, a gdy termin ten upływa w dniu wolnym od pracy — w najbliższym dniu roboczym, tak jednak aby sąd mógł przystąpić do rozpoznania sprawy przed upływem 72 godzin od chwili zatrzymania albo oddania sprawcy w ręce Policji.

Ale to i tak zaczyna obowiązywać dopiero w czerwcu 2010, a reszta to inne kodeksy.

Powrót