Zmiany w Kodeksie pracy 2026 - doliczenie stażu pracy

• Autor wątku Autor wątku Slawek62
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Slawek62

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam pytanie odnośnie doliczenia stażu pracy "po nowemu" od stycznia 2026 r. Pracowałem 5 lat i 5 miesięcy w firmie X zajmującej się transportem sanitarnym. Obecnie pracuje w budżetówce. W styczniu wypłacono mi nagrodę jubileuszową za 35 lat pracy. Mam pytanie, czy po udokumentowaniu tych 5 lat i 5 miesięcy przepracowanych w firmie X będzie należała mi się nagroda za 40-lecie? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
Slawek.

Tak , moim zdaniem z dostarczeniem dokumentów należy zaczekać do następnego roku - lutego
2. Pracownikowi, który w dniu wejścia w życie przepisów wprowadzających nagrody nabywa prawo do nagrody, a w ciągu 12 miesięcy od tego dnia nabędzie prawo do nagrody wyższego stopnia, wypłaca się w terminie określonym w § 7 nagrodę niższą, a w dniu nabycia prawa do nagrody wyższej - różnicę między kwotą nagrody wyższej a kwotą nagrody niższej.

Podepnę się pod temat. U mnie sprawa wygląda tak: W czerwcu 2025 uzyskałem 20 lat stażu pracy (wszystko umowa o pracę w jst) i otrzymałem nagrodę jubileuszową. Po wejściu nowych przepisów, w zaświadczeniu z ZUS mam informację że od lutego 2001 prowadziłem działalność gospodarczą co oznacza że od lutego 2026 mój staż pracy wynosi 25 lat. Co w takiej sytuacji z nagrodą za 25-lecie? Mój pracodawca uważa że należy mi się tylko różnica...

Powrót