zmiany w uldze rodzinnej?

• Autor wątku Autor wątku bobik133
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobik133

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
to forum jest super już mi pomogło 2 razy!!
mam pytanie. znajomy pracuje na umowe zlecenie i rozlicza sie pitem 37. roczny podatek wynosi niecałe 1000 zł.
jak wygląda sprawa odliczenia. bo facet boi się skarbówki i jak wielu jemu podobnych upiera się ,że ulga mu się nie należy, bo nie osiągnął jakiegoś "magicznego" minimum podatku .o co tu chodzi bo ja rozliczam się z ryczałtu i nie wiem.
a z drugiej strony tej rodzinie wcale się nie przelewa i jeśli moge to chce pomóc

Jak rozumiem chodzi o tak zwaną "ulgę na dzieci".
Z ulgi mogą skorzystać rodzice bądź opiekunowie prawni wychowujący dzieci rozliczający się na zasadach ogólnych (tj. według skali podatkowej: 19%, 30%, 40%),
Ulga przysługuje na każde dziecko, które spełnia poniższe warunki:
* jest małoletnie, czyli nie ukończyło 18 roku życia,
* przed ukończeniem 25 lat jeśli uczy się lub studiuje,
* bez względu na wiek, jeśli odrębnymi przepisami otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny,
* oraz w roku podatkowym dzieci te nie uzyskały dochodów za wyjątkiem dochodów wolnych od podatku dochodowego, renty rodzinnej oraz dochodami nie powodującymi obowiązku uiszczenia podatku.
Należy pamiętać, że zwrot podatku może nastąpić jedynie do wysokości wpłaconych zaliczek na podatek.
Ulgę podatkową na dzieci wyliczamy w załączniku PIT/O.

co "alimenty" ? ulga na alimenty? czegoś takiego nie ma :)

nie pytam ulge na alimenty tylko czy alimenty wchodzą w skład dochodów dzieci . bo dzieci tego znajomego dostają alimenty

Zwolnione od podatku są alimenty na rzecz dzieci, które nie ukończyły 25 roku życia, oraz dzieci bez względu na wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymują zasiłek pielęgnacyjny.

Powrót