Zmiany w umiwie , a jej zerwanie ..

• Autor wątku Autor wątku krzysztoft11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztoft11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Zawarłem umowe przez internet z operatorem komórkowym . Ogólnie popełniłem błąd bo dostałem kiepski telefon za 1 zł ,a umowa ma trwac az 3 lata .
Dzisiaj dostałem informacje ,że obniżają koszty rozmów w roamingu ,a co za tym idzie mam prawo zerwać umowe .
Jak fizycznie ma wygladac zerwanie umowy ? Rozumie, że musze napisać do nich pismo ,ale co z telefonem ? . Normalny koszt tego telefonu to około 300 zł ,a ja go używałem prze pół roku .
Będę musiał zwrócić stary telefon ,czy zapłacić autentyczną cene tego aparatu ? Czy ze względu na winę usługodawcy mogę uznać umowę za wykonaną ,i w związku z tym nic nie muszę płacić a telefon jest moja własnością ?
J

A co jest napisane w piśmie od operatora?
Nie ma tam zapisu o zwrocie ulgi w przypadku zerwania umowy?

Ripper napisał:
A co jest napisane w piśmie od operatora?
Nie ma tam zapisu o zwrocie ulgi w przypadku zerwania umowy?

Jakie ma znaczenie co oni piszą ? Zwracam się z pytaniem na forum prawnym , po to aby dowiedzieć się jakie prawa mi przysługują . Umowa została zmieniona przez drugą stronę dlatego przysługuje mi prawo zerwania tej umowy ,ale zastanawiam się czy za telefon mam zapłacic , oddac stary czy zostawić go sobie . Jak to wygląda w świetle prawa ?

W umowie powinno pisać co w przypadku zerwania umowy.

krzysztoft11 napisał:
Jakie ma znaczenie co oni piszą ? Zwracam się z pytaniem na forum prawnym , po to aby dowiedzieć się jakie prawa mi przysługują . Umowa została zmieniona przez drugą stronę dlatego przysługuje mi prawo zerwania tej umowy ,ale zastanawiam się czy za telefon mam zapłacic , oddac stary czy zostawić go sobie . Jak to wygląda w świetle prawa ?
Tobie przysługuje prawo do zerwania umowy.
Im przysługuje (w tym wypadku) prawo do naliczenia kary umownej, która będzie proporcjonalną częścią przyznanej w ofercie promocyjnej ulgi - czyli np. obniżony abonament, telefon w promocyjnej cenie. Wysokość ulgi powinna być wymieniona w umowie.
Polecam lekturę Ustawy Prawo telekomunikacyjne, a w szczególności Art. 61.
To, co napisali w piśmie ma znaczenie o tyle, że operator w takich pismach najczęściej deklaruje czy będzie dochodził w/w roszczeń.

Powrót