zmniejszenie etatu a praca na całym

• Autor wątku Autor wątku ergoerravi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ergoerravi

Pracodawca podpisał ze związkami porozumienie o zmniejszeniu wymiaru etatu do 80% (praca pon-czw). Jednocześnie w tym (na razie) miesiącu każe niektórym pracownikom pracować de facto na całym etacie (praca pon-pt), jednak wypłata ma być za 80% etatu a ten dzień dodatkowy niby kiedyś do odbioru. Czy ma do tego prawo? Czy w tej sytuacji słusznie występuje o dofinansowanie swojej działalności w ramach tarczy antykryzysowej?

Wypłata MUSI być za tyle ile jest wypracowane

No właśnie nie będzie. Pracodawca twierdzi, że musimy mieć na papierze 80% bo bierze dofinansowanie, a za te "nadgodziny" nie będzie płacił tylko będą do odbioru. Tylko że na umowie mam cały etat, a co to za nadgodziny, skoro mieszczą się w etacie (mimo jego zmniejszenia).

Pracodawca z racji dofinansowania nie może mnie zwolnić, a ja mogę złożyć wypowiedzenie/porozumienie stron? Czy też będzie musiał kasę oddać i będzie robił problemy z rozstaniem?

No dobrze na papierze po obniżeniu do 4/5 i nic nie stoi na przeszkodzie aby pracodawca za wypracowany czas ponad ten wymiar wypłacił normalne wynagrodzenie
ergoerravi napisał:
Tylko że na umowie mam cały etat, a co to za nadgodziny, skoro mieszczą się w etacie
Po zawarciu porozumienia nie trzeba zmieniać umów = obowiązują zapisy porozumienia a tam masz 4/5 etatu przez okres na jaki zostalo zawarte porozumienie

ergoerravi napisał:
za te "nadgodziny" nie będzie płacił tylko będą do odbioru.
Należy wyprowadzić pracodawce z błedu ,że musi zapłacić za godziny wypracowane ponad wymiar dlatego że to nie sa nadgodziny tylko godziny ponadwymiarowe a te nie moga być zrekompensowane czasem wolnym tak jak nadgodziny dobowe
ergoerravi napisał:
ja mogę złożyć wypowiedzenie/porozumienie stron?
Możesz, będzie musiał , ale pewnie bez PIP lub sadu pracy sie nie obejdzie

jeżeli w porozumieniu nie ma zapisane ze czas wypracowany ponad wymiar 6h 25 min . dziennie to nadgodziny - to one nimi nie są - bedą dopiero po przepracowaniu min. 8 h dziennie

Powrót