Zmniejszenie wymiaru godzin a urlop

• Autor wątku Autor wątku PracownikKorporacji1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PracownikKorporacji1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

W połowie kwietnia skończył mi się urlop macierzyński, obecnie do połowy czerwca przebywam na zaległym urlopie. Pracodawca zdecydował się na zmniejszenie wymiaru godzin o 20%, czy tyczy się to również obniżenia wynagrodzenia w czasie urlopu?

Pozdrawiam

PracownikKorporacji1 napisał:
W połowie kwietnia skończył mi się urlop macierzyński, obecnie do połowy czerwca przebywam na zaległym urlopie. Pracodawca zdecydował się na zmniejszenie wymiaru godzin o 20%, czy tyczy się to również obniżenia wynagrodzenia w czasie urlopu?
Pracodawca nie może tematu regulować jednostronną decyzją.

Pytajnik 001 napisał:
Pracodawca nie może tematu regulować jednostronną decyzją.

Czyli co to dla mnie znaczy? Dowiedziałam się przez przypadek o tej zmianie. Zgaduje, że zostało to potwierdzone z przedstawicielami wszystkich pracowników. Dlatego chciałabym się dowiedzieć czy wypłata za czas urlopu może ulec zmianie.

Piszesz o zmniejszeniu wymiaru godzin... a wynagrodzenie też? Niektórzy pracodawcy ucinają etaty, bez zmiany wysokości wynagrodzeń.
Jeśli jednak tak, wypłata za czas urlopu prawdopodobnie ulegnie zmianie. Trudno powiedzieć, co dokładnie mogli uzgodnić przedstawiciele pracowników. Niemniej, jeśli zmniejszono wymiar czasu pracy i wynagrodzenie o 20 % wtedy również zmniejsza się wynagrodzenie za urlop.

Powrót