Zmniejszenie zasiłku stałego

• Autor wątku Autor wątku jan100001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jan100001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam, jeśli zły dział to proszę przekierować. Sytuacja wygląda tak: dostaję zasiłek stały z tytułu niepełnosprawności w wysokości 645zł/mc. Ostatnio pracowałem na umowe zlecenie końcówkę maja i kawałek czerwca po czym rozwiązałem umowę. Za maj wynagrodzenie wypłacili 20 czerwca a za czerwiec dostanę 20 lipca. Gdy zgłosiłem do ops, że rozwiązuję umowę oraz wysokość wynagrodzenia, powiedzieli mi, że dostanę mniej zasiłko o wartość wynagrodzenia. Nie przekracza ono 701zł. Czyli wychodzi, że pracowałem ponad tydzień za darmo. Co da się zrobić w takiej sytuacji. Czy jeśli nie przekraczam 701 zł można coś takoego zrobić? Z góry dziękuję za pomoc.

tak, zasiłek stały to różnica pomiędzy kryterium w pomocy społecznej a dochodem.
Zasiłek stały to świadczenie z pomocy społecznej dla osób, które nie nabyły prawa do świadczenie z organów emerytalnych (ZUS, KRUS) np. z uwagi na brak stażu pracy - wypłaca się go więc na innych zasadach niż rentę

Agnieszka3M napisał:
tak, zasiłek stały to różnica pomiędzy kryterium w pomocy społecznej a dochodem.
Zasiłek stały to świadczenie z pomocy społecznej dla osób, które nie nabyły prawa do świadczenie z organów emerytalnych (ZUS, KRUS) np. z uwagi na brak stażu pracy - wypłaca się go więc na innych zasadach niż rentę

Mogła by pani jakoś mi to rozjaśnić?

zasiłek stały jest dla osób najuboższych, uzyskanie dochodu wiąże się z pomniejszeniem zasiłku

Agnieszka3M napisał:
zasiłek stały jest dla osób najuboższych, uzyskanie dochodu wiąże się z pomniejszeniem zasiłku

zasiłek dostaję z tytułu noepełnosprawności. Czyli wychodzi, że ponad tydzień pracowałem za darmo?

jan100001 napisał:
zasiłek dostaję z tytułu noepełnosprawności.
nie, państwo wypłaca Tobie zasiłek stały bo z jakiś powodów nie masz prawa do świadczeń np. ZUSu.
Skoro jesteś w stanie pracować Państwo tej pomocy wypłaciło mniej.

Zasiłek stały nie jest wypłacany każdej osobie niepełnosprawnej tylko tej, która nie ma żadnych dochodów (albo mniejsze od kryterium)

Powrót