zmuszanie do zakładania konta

• Autor wątku Autor wątku gosike
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosike

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy pracodawca moze zmusic pracownikow do założenia konta bankowego? Gdzie znalesc jakies podstawy prawne w tym temacie?

Art. 86. Kodeksu Pracy:

§ 1. Pracodawca jest obowiązany wypłacać wynagrodzenie w miejscu, terminie i czasie określonych w regulaminie pracy lub w innych przepisach prawa pracy.

§ 2. Wypłaty wynagrodzenia dokonuje się w formie pieniężnej; częściowe spełnienie wynagrodzenia w innej formie niż pieniężna jest dopuszczalne tylko wówczas, gdy przewidują to ustawowe przepisy prawa pracy lub układ zbiorowy pracy.

§ 3. Obowiązek wypłacenia wynagrodzenia może być spełniony w inny sposób niż do rąk pracownika, jeżeli tak stanowi układ zbiorowy pracy lub pracownik uprzednio wyrazi na to zgodę na piśmie.

Czyli wymagać nie może.

Z tego przepisu wynika, że jeśli układ zbiorowy stanowi iż wypłata ma być przekazana na konto pracownika, to niepotrzebna jest na to zgoda pracownika.

Na marginesie tej dyskusji. Znam przypadek pracodawców (duża spółka akcyjne), którzy za założenie konta i deklaracje pracownika zezawlającą na przekazywanie wynagrodzenia na konto dawała premię uznaniową w wysokości około 50 złotych.

Osobiście jestem zwolennikiem przekazywania na konto, jest tylko jedno ale .... Pracownik ponosi dodatkowe koszty - utrzymania konta, a przy minimalnej płacy jest to jednak duże obciążenie.

Bo ja wiem 0,95 złotych miesięcznie za użytkownie karty VISA w pewnym europiejskim banku czy to dużo?

Ja nie mówię o kartach VISA "pewnego europejskiego banku", które nie wszędzie są przydatne, a w małych miejscowościach są bezużyteczne.
Kartą nie zapłaci się za pietruszkę, jaja i ziemniaki na bazarku, ani nie położy jej "na tacy" w kościele.
Mówię o normalnym koncie dostępnym nawet dla mieszkańców wsi, a to już kwota około 20 zł miesięcznie.

mam pytanie
w regulaminie wynagradzania mamy ustalone że wynagrodzenia są wypłacane na
konto pracownika, kilka osób nie ma kont i nie życzy sobie zakładać, nie mamy
kasy ani osoby która byłaby odpowiedzialna za dostarczanie gotówki z banku do
miejsca pracy, osoby które nie mają konta dostają czeki i z czekami idą do
banku. Czy to jest ok?

Byleby nie były to "czeki gumowe" takie co to są rozciągliwe ponad miarę. :lol:

Hm...
gumowe nie są , choć pewnie większość cieszyłaby się gdyby tak było :D
pozdrawiam

Gumowe to znaczy bez pokrycia.No nie wiem czy pracownicy cieszyliby się z "gumowych" czeków.O chybaby szybko biegli na policję. :ok:

ups....ależ gafę strzeliłam :o lecz pierwszy raz słyszałam takie określenie, a czeki bez pokrycia, nie nie ma takiej możliwości, sama je wystawiam:) i są jak najbardziej z pokryciem.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

To określenie jest znane amerykańskiej polonii.Pozdarwaim i chyba pójdę na... :beer:

Powrót