zmuszanie przez pracodawcę

• Autor wątku Autor wątku zbysiow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbysiow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
jestem pracownikiem prywatnej firmy w XXXX - moderacja od kilku lat. Dokładniej drukarni XXXX - moderacja. Wlasciciel tej firmy ma gazete w ktorej wymyslil konkurs a reklamę tego konkursu chce umiescic na bilonie który wyplaci pracownikom jako forma zaliczki wyplaty. 800zl. Choc pracownicy maja konta. Pracownicy maja w godzinach pracy przyklejac nalepki od strony orzelka na swoich monetach i beda sprawdzani przez kierownikow. Potem maja placic tymi monetami. Czy zaklejenie godla panstwowego to nie naruszenie prawa? Czy pracodawca moze narzucic mi to wszystko? A co jeżeli mam kredyt mieszkaniowy i z mojego konta pobierane sa pieniadze na jego poczet? Czy mozna placic takimi monetami w banku?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
prosze o porade w miare szybko gdyz jutro rano maja nam wyplacac ta gotowke i mamy oklejac bilon. Co robic?

To jest sprawa dla prokuratora, a nie dla prawa pracy.

gdzie to zgłosić? Z kim rozmawiać? Na jakie paragrafy powołać się?

jutro ma się to stać. Trzeba mi paragrafy z tym co niezgodne z prawem. Chce wywiesić na tablicy w pracy żeby innych pracowników uchronić. Jak się sprzeciwić.

w tej firmie choć jest zatrudnione ponad 100 osób nie ma pasków z wypłaty ani funduszu świadczeń socjalnych. To drugie już pomine choć nie wiadomo czy to nie zagrywka pracodawcy ze niby wypłacił socjalne. Zależy co przy wypłacie dadzą do podpisu.

wlasciciel powiedział ze nie da pieniędzy na program do robienia pasków i pasków nie dostają pracownicy od ponad roku

w firmie istnieje też mobing choć nikt nie chce się narażać on istnieje. Jako jedyna drukarnia chyba na całym świecie nie ma warunków szkodliwych. Niby wszystko ekologiczne i ze niby skutki hałasu i oparów z druku oraz wszelkiego rodzaju pyłów są usuwane

najważniejsze jednak jest dla mnie to jak poradzić sobie z problemem tej wypłaty w bilonie. Proszę o pomoc. Bardzo proszę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót