Zmuszanie psychiczne !

• Autor wątku Autor wątku polak1999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polak1999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam problem ponieważ, organizowane jest przez szkołe wyjście do teatru, a ja powiedziałem że nie ide... Od razu do pedagog a ona mi kaze isc " że wyjscie jest obowiązkowe", jak powiedziałem nikt mnie do niczego nie zmusi, powiedziala to JEST W STATUCIE SZKOŁY ! a i najwazniejsza rzecz WYJSCIE JEST PLATNE. PS. nie chodzi o pieniądze tylko o to ze przyzwyczajają do posluszeństwa. Pozdrawiam

Niech twoi rodzice sie tym zajma bo ty masz za malo lat na takie zabawy i dyskusje ze szkola.
A do wyjscia szkola zmusic nie ma jak.

Niby nie ma prawa zmusić, ale wmawiają że to obowiązkowe( podobno jest zapisane w statucie szkoły) i straszy mnie ze jak nie pójde zablokuje wyjscie dla klasy :). Obowiązkiem konstytucyjnym jest chodzenie do szkoły a nie teatru. :D:mad:

polak1999 napisał:
Obowiązkiem konstytucyjnym jest chodzenie do szkoły a nie teatru
oraz stosowanie się do statutu szkoły,którą wybrałeś.
Przeczytaj statut.Powinien być na stronie szkoły.

Musisz chodzić do szkoły, a szkoła wymyśliła, że dany dzień spędzicie w teatrze. Takie życie.

ale wmawiają że to obowiązkowe( podobno jest zapisane w statucie szkoły) i straszy mnie ze jak nie pójde zablokuje wyjscie dla klasy

Opowiadają bajki. Nie masz co się tym przejmować, a w razie problemów Twoi rodzice powinni zgłosić sprawę do kuratorium.

polak1999 napisał:
Witam,
Mam problem ponieważ, organizowane jest przez szkołe wyjście do teatru, a ja powiedziałem że nie ide...[...]

A widzisz coś zdrożnego w pójściu do Teatru?

IMHO wchodzisz w niepotrzebny spór ze szkołą.

Falco

Tu chyba nie chodzi o wyjście do teatru, tylko zmuszanie ucznia....
Niestety, szkoła może organizować różne formy przekazywania wiedzy, zdobywania doświadczeń ( w tym wyjścia do teatru), które są obowiązkowe, bo organizowane w ramach zajęć edukacyjnych.
W tym konkretnym przypadku, wyjście do teatru jest płatne, a szkoła publiczna nie może zmusić do pokrywania kosztów zajęć edukacyjnych ( skoro wyjście do teatru jest obowiązkowe, to muszą to być zajęcia edukacyjne). Ale uwaga: jeśli szkola pokryłaby koszty Twojego wyjścia - nauczyciele mogą Ci wówczas wstawić nieusprawiedliwioną nieobecność, wymagać i oceniać pracę wykonaną na podstawie takiego wyjścia ITD...

Powrót