Znajomość internetowa z dziewczyna z Kazachstanu - czy to oszustwo?

• Autor wątku Autor wątku renowka33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renowka33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam Serdecznie . Pisze tutaj z całkiem innym tematem , problemem bo nie mam wyjścia i nie wiem gdzie uzyskac informacje . Ponad 2 tygodnie temu na email napisała do mnie dziewczyna z kazachstanu . Byłem bardzo zdziwiony bo jedynie email na ta własnie poczte podawałem tylko na pewnym portalu randkowym bo z aplikacji za bardzo nie korzystam . Zapytałem ja skad ma moj email to odpisała ze w kazachstanie sa agencje matrymonialne i własnie ma moj email od agencji . Wygladałoby na to ze własnie wschodnie firmy matrymonialne zakładaja konta podszywajac sie pod polki i wyciagaja dane kontaktowe . Wczesniej pisała do mnie jakas ukrainka ale gdy poprosiłem ja o zdjecie przy tablicy z nazwa jej miejsca zamieszkania to kontakt sie urwał . Nie miałem innego pomysłu jak sprawdzic jej wiarygodnosc . Po dwóch tygodniach pisania z ta dziewczyna z kazachstanu , dowiedziałem sie ze pracuje w szpitalu wojskowym na kontrakcie i nie mozemy póki co rozmawiac na whatsapp bo jej telefon jest kontrolowany i gdyby ja sprawdzili to mogłaby stracić prace . Twierdzi ze tylko email nie jest kontrolowany a ja jestem obcokrajowcem i ze musi uwazac rozmawiajac ze mna . Zaproponowałem ze wysle jej paczke na walentynki to ona odpisała ze jej prezenty nie sa potrzebne i ze jej dam ewentualnie prezent gdy przyjedzie do Polski . Zdjecia wysyła mi cały czas robione w jednym mieszkaniu bo poznaje po kolorach i wzorach scian . Poszukuje faceta który moze przerabiał juz temat znajomosci z kobieta z Kazachstanu albo bardziej cos wie na ten temat . Ewentualnie jesli to oszustka to na jaki przykry manewr z jej strony moge ,,Liczyć " ? . Kilka ciekawostek to zawsze mi odpisuje w godzinach 10-13 praktycznie codziennie i tłumaczy ze własnie wtedy mniej wiecej ma przerwe w szpitalu . Uzywa poczty @outlook.com .

Ostatnia edycja:
Dobry człowieku. Już wiele lat temu w sieci pisano dość dokładnie jak funkcjonuje to oszustwo. Będziesz z "nią" korespondował wiele miesięcy. Dostaniesz mnóstwo zdjęć, filmików. Będzie oczywiście zdobywała Twoje zaufanie by udowodnić, że nie zależy jej na pieniądzach. Finalnie zapłacisz za jej bilet do Polski. Albo jakieś inne koszta. "ona" w ten sposób koresponduje z setkami naiwniaków. I pewnie teraz to już robi AI - kilka lat temu żywe osoby.

Własnie szukałem informacji w necie i nic konkretnego nie pojawiło sie jaki to moze byc typ oszustwa . Czyli takie znajomosci z np dziewczynami z kazachstanu nie sa realne ?

A skąd twoja była zna tego kogoś ? I czy ty go też znałeś wcześniej ?. To jakiś wspólny znajomy, czy jak ?

Są ustawowe zapisy i m.in. w ustawie KC/KPC co do umów.

Ale jest i inna droga, troszkę kontrowersyjna, jednakże ... w sama sobie o wiele bardziej skuteczna

Nawet nie znalazłem informacji innych facetów który by zostali oszukani w ten sposób . Pisało tylko metoda na amerykańskiego żołnierza i metoda na rosyjska kobiete .

Ok, to za jakiś czas Ty uświadomisz cały Internet jak to jest na "Kazachską kobietę".

Jest 100% oszustwo. Daj sobie spokój - a jak masz zbędne pieniądze to przelej na jakiś cele charytatywny.
"dowiedziałem sie ze pracuje w szpitalu wojskowym na kontrakcie"

Wpisz sobie w google: oszustwo na żołnierza

Pan_robotnik napisał:
Wpisz sobie w google: oszustwo na żołnierza
Ja proponuję wpisz sobie: "napisała do mnie dziewczyna z Rosji". I przeczytasz dokładnie o swojej pięknej krasawicy z Kazachstanu (może nie wiesz, ale Kazachstan był republiką radziecką).

Wiem ze Kazachstan to była republika , wiec spokojnie . Po prostu po 8 latach z powrotem trafiłem na rynek matrymonialny i nie za bardzo wiem co sie dzisiaj dzieje i jakie jeszcze podstepne oszustki moga mnie zaatakowac . Wiec opisałem swoja sytuacje tutaj . Czyli co jakis czas bede w taki sposób atakowany przez dziewczyne ze wschodu ?

Nie tylko. Może być i z zachodu (USA).

Czyli jakakolwiek znajomosc spoza kraju bedzie oznaczac problem?

renowka33 napisał:
Czyli jakakolwiek znajomosc spoza kraju bedzie oznaczac problem?
Szybko się przekonasz, że Internet stał się idealnym narzędziem dla oszustów, złodziei, mataczy i kombinatorów. Po co się męczyć, włamywać, ryzykować mordobicie jak można zza ekranu monitora okradać innych?
Musisz być bardzo czujny. Przykład - co druga "spotykana" kobieta/dziewczyna w necie chce sprzedawać fotki. Połowa z nich albo więcej to pewnie faceci, cześć sprzedaje kradzione a nieliczne faktycznie swoje. Tylko po co kupować skoro pełno jest tego za darmo?

No ale nie będę Cię uczył korzystania z Internetu. Tu masz ewidentną ściemę na maksa. Możesz się pobawić w korespondowanie to sobie przynajmniej zdjęcia pooglądasz i jakieś filmiki może. Tylko samemu nic nie wysyłaj.

Problem ze kilka swoich wysłałem zdjec normalnych oczywiscie te same co na fb mam . Ona mi równiez wysłała swoje normalne z dnia codziennego wiec myslałem ze moze ma uczciwe zamiary . Zaczeło mi coś nie grac gdy zaczeła 5 dni temu cisnac mnie o moje dane adres nazwisko i nr tel .

Mieliście racje . Przestałem jej odpisywać i ,,Ona również mi nie odpisuje . Wyglada na to ze jednak to z automatu było do mnie pisane . Chyba własnie przez AI .

Powrót