Znajomy dostał zwrot za produkt, kosztujący obok 700 zł, bo paczka zaginęła, ale po jakimś czasie do niego trafiła. Nie chce zapłacić. Co mu grozi?

• Autor wątku Autor wątku AnnaMaria2001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
AnnaMaria2001

AnnaMaria2001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mój znajom kupił jakiś technologiczny sprzęt za około 700 zł. Dostał wiadomość, że paczka nie trafiła/została odesłana, ale w końcu z paczkomatu odebrał tą paczkę.
Według mnie to był jakiś błąd w systemie.
Sklep w międzyczasie odesłał mu całą kwotę. Czyli ma sprzęt za 700 zł za darmo.
Mają jego dane i po jakimś miesiącu od odebrania paczki dzwonili do niego z tej firmy, u której zamówił paczkę i nagadał im coś, że nie rozumie po polsku i jest za granicą. I od tego czasu była cisza.

Boje się, że jakiś biedny pracownik tego sklepu lub kurier, musiał za niego to opłacić (jak w żabce, gdy ktoś okradnie sklep).
Ja mu mówię, że nie ma nic za darmo i może mieć z tego powodu konsekwencje, bo mają jego dane i to takie podpięte pod dowód osobisty jak numer telefonu i lokalizację, chociażby adres paczkomatu.

On twierdzi, że jeżeli firma odesłała pieniądze i zgubiła paczkę, to nie musi płacić i tyle z dyskusji z nim.

Chciałam wyszukać jakiś artykuł, by się zmobilizował, ale w Internecie były praktycznie tylko informacje co robić, gdy produkt nie doszedł i jak odzyskać pieniądze.

Powrót