Znajomy trochę mnie onaciągnął

• Autor wątku Autor wątku Marek00000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek00000

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Hej,pożyczyłem znajomemu w dobrej wierze niemałą gotówkę.Nie miałem czasi się spotkać szkic umowy jest na emejlu ( bez podpisu ,ale z firmowego emejla ) s ą tam watunki ,przelewposzedł chwilę póżniej z konta. Więc wydaje ni się że nie może się wyprzeć że nie pożyczył. Spraw wygląa tak że wziąłem na niego kredyt wówczas 18% to miała być pożyczka na 4miesiące,trwa już 2,5 roku... nie oddał nawet 5% sumy .

Czy sprawę przekazując do sądu wygram bez trudnu ? wszak dowody są niezbite ( unowa , przelew , brak spłaty... )

Zastanawiam się jak w z wypłacalnością - dom podejrzewa na żonę, auto pewnie też, właśnie na ten dom potrzebował bo płacił duże raty , gość ma firmę , a ściślej spółkę zoo ,z tego co czytałem to ciekawa sprawa,ale jak pożyczał to chyba odpowiada własną osobą a nie spólką ?? dzięki z góry

Proszę wysłać listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru przedsądowe wezwanie do spłaty pożyczki.
Uwzględniając realny termin i sposób zwrotu pieniędzy.

a czy forma jaką się zabezpieczyłęm ( umowa na emejla ,przelewy z mojego konto na jego )jest okej ? czy jeśli nic nie posiada i jest w zarządzie spółki jest nieściągalny ? to tak trochę na wyrost,liczę że, może się opamięta

Jeśli nawet wygrasz w Sądzie i gość nie zapłaci to zlecisz windykację komornikowi. Niestety ale komornikowi trzeba wskazać z jakiego majątku ma pociągnąć dłuznika. Jeśli nie wskażesz to możesz zlecić komornikowi poszukiwanie majątku dłużnika ale musisz najpierw zapłacić z góry za (wszelkie) takie czynnosci.

Parę lat temu zleciłem komornikowi super mega prostą czynność - miał pojechać do firmy i odebrać nowe buty dla mnie które przyznał mi Sąd w wyroku. Przez pół roku zrobił niewiele; następnie mnie zwodził a na koniec przysłał mi rachunek który muszę zapłacić jeśli chcę aby pojechał zabrać buty.

Suma zwaliła mnie z nóg. Zostawiłem sobie na pamiątkę ten dokument od komornika.

wujek mnie przestrzegł że się może wyprzeć że to były przelewy na inne cele a umowa nie doszła w końcu do skutkku skoro jest niepodpisana ... chociaż kolejne mejle wskazują na to że wysyłałem nie jest zaznaczone że wg umowy pożyczki xx .

Ale bądzmy dobrej myśli , komornik weżmie nawet jak 3tyś to rozumiem że doliczam do kwoty zaległej ... ma auto i dom wszytko na żonę ale jest wiceprzesem spółki więc chyba z pensji coś "łąpsnę"

Masz maile, sprawdź sobie jakie miałeś tytuły przelewu i czy wynika z nich cel. Generalnie sąd rozpatrzy dowody i jeśli będą wskazywały na udzielnie pożyczki to wyda pomyślny dla ciebie wyrok. Zacznij od e-sądu: prosta procedura, formularz internetowy więc trzeba się wysilić by coś nie tak wpisać. Być może znajomy nie będzie się wypierał?

Bycie wiceprezesem może zamiast pensji oznaczać przerost ego :P Jeśli jak piszesz auto i dom ma na żonę, to udziały w firmie też mogą być na żonę, a pensję może może mieć minimalną.
Jeśli ktoś wie co robić to ukrywać majątek przed egzekucją można latami.

Powrót