Znajomy zatrzymany nigdy nie karany

• Autor wątku Autor wątku kkciu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kkciu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam znajomy nigdy nie był karany jednak nie jest zbyt mądry i wdał się chyba w złe towarzystwo zatrzymali go najprawdopodobniej za bycie kurierem leków narkotyków między Holandią, Niemcami, a Polską zatrzymali go w Niemczech i moje pytanie brzmi ile mu może za to grozić? jak można mu pomóc czy jest coś takiego jak wcześniejsze zakończenie kary za dobre sprawowanie w Niemczech.
Z góry dziękuję za wszelkie przydatne odpowiedzi

Zbyt mało piszesz o tym, co on właściwie przewoził i w jakiej ilości. Niemiecka ustawa, która zawiera przepisy o karaniu za narkotyki i środki odurzające to "Betäubungsmittelgesetz". Jeżeli przewoził znaczną ilość jakiegoś narkotyku, robił to w celach zarobkowych i w ramach jakiejś zorganizowanej grupy, to kara - niestety - może być wysoka, nawet jeśli nigdy nie był nigdzie karany. Wysoka tzn. kilka lat pozbawienia wolności. Ale wszystko zależy jednak od tego, co i w jakiej ilości, przewoził. Oczywiście, że jest w Niemczech tzw. "warunkowe przedterminowe zwolnienie". Pierwszy wniosek może skazany złożyć po odbyciu połowy kary; z reguły jednak zwalnia się w Niemczech po odbyciu 3/4 kary. Jeśli w rachubę wchodziła będzie kara pozbawienia wolności bez zawieszenia, to będzie miał obrońcę z urzędu.

erkorda napisał:
Zbyt mało piszesz o tym, co on właściwie przewoził i w jakiej ilości. Niemiecka ustawa, która zawiera przepisy o karaniu za narkotyki i środki odurzające to "Betäubungsmittelgesetz". Jeżeli przewoził znaczną ilość jakiegoś narkotyku, robił to w celach zarobkowych i w ramach jakiejś zorganizowanej grupy, to kara - niestety - może być wysoka, nawet jeśli nigdy nie był nigdzie karany. Wysoka tzn. kilka lat pozbawienia wolności. Ale wszystko zależy jednak od tego, co i w jakiej ilości, przewoził. Oczywiście, że jest w Niemczech tzw. "warunkowe przedterminowe zwolnienie". Pierwszy wniosek może skazany złożyć po odbyciu połowy kary; z reguły jednak zwalnia się w Niemczech po odbyciu 3/4 kary. Jeśli w rachubę wchodziła będzie kara pozbawienia wolności bez zawieszenia, to będzie miał obrońcę z urzędu.

Przewoził 18kg marihuany i tabletki extazy nie wiem w jakiej ilości zatrzymali w sumie 6 osób przy jednej znaleźli broń ale nie przy znajomym

Przykro mi to pisać, ale - jak piszesz - przewoził 18 kg marihuany i jeszcze inną ilość "extasy", a wynika z tego, że była to zorganizowana grupa, to grozi mu naprawdę kilkuletnia kara pozbawienia wolności. Na pewno będzie miał obrońcę z urzędu, jeśli nie ma możliwości sfinansować obońcy z wyboru. Oczywiście, znaczenie będą miały takie fakty jak zakres i rodzaj jego udziału, osięgnięte lub zamierzone korzyści majątkowe itp. Niemiecka prokuratura i sąd oczekiwać od niego będą podania w zeznaniach wszystkich możliwych informacji o tym procederze, jak np. osób biorących w tym udział, odbiorców itd. Ustawa, którą wymieniłem przewiduje pewne złagodzenia dla tych uczestników, którzy gotowi są zeznawać, ale przy tym także ociążać innych.

Powrót