Znak D40 strefa zamieszkania + droga wewnętrzna

• Autor wątku Autor wątku abc1234xx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abc1234xx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie. Mam pytanie w sprawie oznakowania i konsekwencji parkowania za znakiem D40 . Czy to osiedle jest prawidłowo oznakowane? obecnie na wjeździe wstawili świeży znak droga wewnętrzna. Dla aut stojących wzdłuż drogi rozumiem mandat? ale te stojące trzy na końcu po prawej (Bordowy, pomarańczowy i jakiś ciemny) na utwardzonym gruncie także? dalszy etap to kostka z wyznaczonymi miejscami liniami ale chyba tam brakuje pełnego oznakowania? jak to wygląda ze strony prawnej?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Miejsca do postoju powinny być oznakowane zarówno znakiem pionowym jak i poziomym. W przypadku kostki z wyznaczonymi liniami to wygląda to na zatokę parkingową, która powinna być odpowiednio oznakowana, a dodatkowo jeżeli są tam stanowiska postojowe to powinno być oznakowanie w formie znaku poziomego P-18 (z uwzględnieniem odpowiednich wymiarów stanowisk wynikających z przepisów).

Co do zasady nie stosuję się znaku "droga wewnętrzna" razem ze znakiem "strefa zamieszkania".

Trzy pojazdy zaparkowane na utwardzonym gruncie - w mojej ocenie zaparkowane są poza wyznaczonymi miejscami.

czy te znaki się wykluczają w takim razie? jakie zasady obowiązują za znakiem droga wewnętrzna w przypadku gdy postawiony jest za znakiem d40 czyli strefa zamieszkania? dodaję realne zdjęcie jak to teraz wygląda

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
mam wrażenie, ze d40 jest błędnie postawiony

Wcześniej się pomyliłem - nie łączy się znaku "strefa ruchu" ze znakiem "droga wewnętrzna". Dla "strefy zamieszkania" nie widzą takich wyłączeń. Natomiast nawet jakby były tak znaki umieszczone to nie jest to tak, że znaki się wykluczają wzajemnie.

Powrót