Znak parkowania - interpretacja

• Autor wątku Autor wątku MarcinBilka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie ma koperty (P-20) na chodniku - nie jest poprawnie. Mam taką opinię (podbne oznakowanie - D18a bez P20) z Urzędu Województwa Małopolskiego Wydział Infrastruktury.

Hej a o tą opinię pisałeś mailowo czy wysyłałeś list. Mógłbyś załączyć kopię tej opinii?? Dzięki za pomoc.

Wysłałem list ale również zdjęcie w wysokiej rozdzielczości (które było wydrukowane w liście) wysłałem mailowo. Wcześniej zadzwoniłem pytając czy wydadzą opinię.

Dzięki serdeczne, może się uda coś wskurać bo ta "przyjemność" kosztowała mnie prawie 1000 zł (mandat i holowanie). Pozdrawiam.

Jak zaplaciłeś mandat to się nic nie da wskórać.

Nie zapłaciłem jeszcze, mam 7 dni na odwołanie. A że mandat można anulować jeżeli udowodni się że podstawa prawna jego wydania była nieprawidłowa. A skoro oznakowanie miejsca jest niekompletne to w świetle przepisów nie może być traktowane jak miejsce dla osoby niepełnosprawnej a co za tym idzie mandat i odholowanie auta było bezzasadne. Dodatkowo przy niekompletności oznakowania straz miejska nie powinna w ogóle interweniować.

a to chyba inna sytuacja niż myślałem. Jak masz 7 dni na odwołanie to nie pisz że coś cię kosztowało ;) powodzenia

Przepraszam mój błąd. Na razie koszty to 494 za odzyskanie auta. Mandatu nie mam zamiaru zapłacić i będę się ubiegał o zwrot tych 494 zł. Dzięki i pozdrawiam.

Pamiętaj że jeśli sąd "zaocznie" uzna rację organu nakładającego mandat - możesz (musisz w ciągu 7 dni) złożyć sprzeciw.

Czyli jeżeli moje odwołanie nic nie da i sąd uzna że mandat został nałożony poprawnie to w ciągu 7 dni mogę złożyć sprzeciw, tak?

A, co w takim razie z takim miejscem skoro koperta jest, ale w takim stanie jak na zdjeciu. Parkowalem wieczorem kompletnie jej nie zauważyłem (był to marzec nawet troche sniegu jeszcze bylo; przyznaje się, że nie zauważyłem znaku pionowego).
Jest w ogole jakas szansa na wygranie takiej sprawy w koncu ta koperta nie spełnia wymogów opisanych w stosownych Rozporzadzeniach.
Dostałem pierwszy wyrok zaoczny z 500 zeszli na 300 + 80 kosztow sadowych, ale wniosłem sprzeciw.
Jak myślicie jest jakas szansa, jaką najlepiej linie obrony przyjac?
http://imageshack.us/photo/my-images/267/zdja.jpg

No nie noooo, tam nie ma koperty, może kiedyś była ale jej tam nie ma. Nie spełnia warunków technicznych. Tam są dwie mało widoczne linie o kolorze nie przypominającym koloru odpowiadającemu znakom poziomym. Koperta sklada się z 6 linii a tu nie wiadomo co to jest.

Z tych fotek nic nie wynika. Jakie oznakowanie obowiązuje po tej stronie ulicy?

Nie ma tam żadnego znaku parkowania jest tam tylko znak zakaz zatrzymywania się ( z tabliczką że nie obowiązuje chodnika). Ogólnie jest to normalny chodnik biegnący wzdłuż kamienic gdzie w pewnym momencie jedna część idzie lekko pod górke, jest kawałek trawki i durga część ma styczność z ulicą tak jak widać na zdjęciach.

Ja nic zdrożnego tutaj nie widzę (granatowe kombi).
Ale nie wiem jak wygladala twoja sytuacja?

Moja sytuacja wyglądała następująco: stałem sobie samochodem tak samo jak to kombi wracam za kilka dni, a samochodu nie ma został odholowany przez SM. Powód brak pozostawienia 1.5m odstepu i utrudnianie ruchu pieszym. Także ta impreza kosztowała mnie 669 zl (459 holowanie i 210 parking) + 100 wisi w powietrzu mandatu oczywiście przez nasze niezawisłe sądy rejonowe zostałem uznany za winnego. Mam głównie takie pytanie czy jak chodnik jest rozdzielony takim kawałkiem zieleni to czy mogę całkowicie zastawić jego jedną część tę przy drodze tak jak widać na zdjęciach??

Nie mozesz, bo pieszy musialby przeskakiwać trawę.

Jeżeli omawiany chodnik nie ma "połączenia" z przejściem dla pieszych lub nie występuje na nim zakaz to odwołaj się od wyroku nakazowego.

Jeszcze jedno jaka to miejscowość i ulica?

Powrót