Znak towarowy a prawo do domeny

• Autor wątku Autor wątku bredzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bredzi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam

Związku z upadłością sieci handlowej była do sprzedania przez syndyk domena która też została sprzedana. Teraz jest do sprzedania znak towarowy, taka sama nazwa jak domeny. Interesuje mnie bardzo ta domena i chciałem zapytać czy nabywając prawa do znaku towarowego mam też prawo do nazwy i mogę odzyskać domenę?

Możesz próbować, posiadanie praw do znaku towarowego nie stanowi automatycznie prawa do nazwy domeny. Jeśli nazwa jest w domenie pl spór rozstrzygnąć może Sąd polubowny.

LeszsekS napisał:
Możesz próbować, posiadanie praw do znaku towarowego nie stanowi automatycznie prawa do nazwy domeny. Jeśli nazwa jest w domenie pl spór rozstrzygnąć może Sąd polubowny.

Nie no nie chce tracić kasę. Właściciel będzie się bronił że kupił.

bredzi napisał:
No że kupił domenę od syndyka po upadłości firmy i jest jej właścicielem.
Domeny nie kupuje się, a jedynie abonuje. Tutaj jedynie mogło dojść do cesji domeny na innego abonenta, a samej cesji musi dokonać uprawniony podmiot.

LeszsekS napisał:
Domeny nie kupuje się, a jedynie abonuje. Tutaj jedynie mogło dojść do cesji domeny na innego abonenta, a samej cesji musi dokonać uprawniony podmiot.

Racja domeny sue nie kupuje.
Kupując prawo do znaku towarowego raczej mam marne szanse żeby dostać domenę.

bredzi napisał:
... Kupując prawo do znaku towarowego raczej mam marne szanse żeby dostać domenę.
Jak napisałem wyżej, jeśli nazwa jest w domenie pl, jest wysoce prawdopodobne, że uprawniony do znaku towarowego uzyska prawa do nazwy.

Powrót