Znak towarowy "Krakowiak", "Warszawiak"... - czy można?

• Autor wątku Autor wątku PawelMic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PawelMic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry

Czy można zastrzec znak słowny / graficzny taki jak np. "Krakowiak" lub "Warszawiak"?

Z tego co się orientuję to nie można zastrzegać słów będących w powszechnym użyciu.
Za wikipedią:
"Krakowiak" - nazwa tańca, ale także mieszkaniec okolic Krakowa,
"Warszawiak" - potocznie mieszkaniec Warszawy (tańca chyba nie ma).

To czy można zastrzec te słowa jako znaki słowne / graficzne w urzędzie patentowym?

Jeśli już to uzyskać prawa ochronne, polecam treść Art. 120. Prawa własności przemysłowej oraz następne.

Dzień dobry

Dziękuję za szybką odpowiedź. Zapoznałem się z Art. 120 prawa własności przemysłowej, ale co to znaczy żem może uzyskać prawa ochronne?

Nie jestem prawnikiem, więc uprzejmie proszę o wyjaśnienie.

Jeśli będzie miał dostateczne cechy odróżniający to może, zadecyduje UP.
PawelMic napisał:
... Zapoznałem się z Art. 120 prawa własności przemysłowej, ...
Z następnymi również?

Dzień dobry

Tak, doczytałem do 140 (129-132 wiele wyjaśnia), ale nadal nurtuje mnie ochrona znaku towarowego słownego: "Krakowiak" lub "Warszawiak".

Czy zastrzegając znak słowny zakazuje jednocześnie innym jego używania?
Ktoś będzie mógł zażądać od innych firm zaprzestania używania nazwy "Krakowiak"? Np. Restauracja Krakowiak, Firmy budowlanej Krakowiak, strona internetowa Krakowiak, itd. jeżeli firmy mają w nazwie "Krakowiak"?

Dla mnie jakaś paranoja, jakbym chciał otworzyć szkołę tańca i uczyć Krakowiaka, to musiałbym nazwać ją np. "TANGO"? Mi się wydaje , że są to pospolite słowa i powinny być niezastrzeżone, co innego jak otworzysz firmę "KRAKOWIAK_REM_BUD" to ją zastrzeż.

Powrót