znak towarowy monitoruj

• Autor wątku Autor wątku drogos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drogos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam taki problem. Dwa miesiące temu zakupiłem domene monitoruj24.pl.
Postawiłem na tej domenie strone i sklep internetowy. Wczoraj otrzymałem informację, ze monitoruj jest zastrzeżonym znakiem towarowym i wezwanie do zaprzestania działalności pod tą domeną. Czy jest tozasadne. Domena pod, ktorą działam to monitoruj24.pl

Wyniki wyszukiwania
faktycznie słowa monitoruj i MONITORUJ są zgłoszone

Prosze o poradę.
pozdrawiam

Ale to chyba znak towarowy jest zgłoszony, a nie samo słowo.
Wpisz w tą wyszukiwarkę słowo "sklep" i zobacz ile znaków nazywa się tak samo: "Mój sklep", "Twój sklep", "Nasz sklep", itd.

Wydaje mi się, że nie mają żadnych podstaw do żądania od Ciebie czegokolwiek, tym bardziej, że ich działalność prowadzona jest pod nazwą Monitoruj, a Twoja, jak rozumiem, Monitoruj24.
Chyba nie roszczą sobie pretensji do wszystkich nazw, które zawierają w sobie słowo "monitoruj"?

Zgadzam się z tym co napisał Ripper - sprawdź jeszcze, w jakich grupach (towarów i usług) znak jest zastrzeżony.

Nie można zastrzec danego słowa, szczególnie jak jest w powszechnym użytku - można zastrzec znak towarowy po przez jego wygląd, tzn. graficzne przedstawienie. Jednym słowem - nie mają podstaw aby coś od Ciebie żądać w tej kwesti - na podstawie nazwy domeny.

dziękuje wszystkim za opinie, mam dostać opinie prawnika to napisze co i jak.
wszelkie sugestie mile widziane
pozdrawiam drogos

Jeżeli już płacisz prawnikowi w tej sprawie,to może niech Ci napisze ładną formalną odpowiedź na ten list.
Myślę, że taka odpowiedź ostatecznie rozwieje wątpliwości tamtego Pana.

PRoszę nie wrzucać na forum umów, wezwań i innych dokumentów z danymi osobowymi - jesli chce Pan taki dokument wrzucić proszę o wymazanie danych osobowych.

Dostałem taką odpowiedź i sam już nie wiem co robić.
Może ma ktoś jeszcze jakieś konkrety odnośnie takiej sprawy.

sprawe faceet może skierowac wam do sądu- może zadać utraconych korzysci i ewentualnlych strat musi to jednak udowodnić. Oprocz tego pytanie o zakres ochrony jego znaku towarowego- ciezko powiedzic czy go naruszacie czy nie, ale biorąc po uwagę ze prowadzicie identyczna dziłalność - faceet ma duże szanse to udowodnic. Istniej szansa ze odbeirze wam domene. Dlatego zastnowcie sie czy jej poprostu nie zmienic a nowej nie zastrzec i miec sweity spokoj, ewentulanie sprobowac zastrzec tą co macie. Ewentulanie postarajcei sei dogadac z tym facetem

Dosyć dziwna rada - ale co ja tam wiem ;)
Jedyne, w czym się zgadzam - to zastrzeżenie znaku towarowego Monitoruj24.

Inny znak to monitoruj, a inny znak monitoruj24.Zauważ, że znak MONITORUj jest zgloszony jako słowny, a monitoruj jako słowno-graficzny - czyli już on sam widzi rozróżnienie. Zastrzega się konkretny znak.. a nie dalszy brak możliwości uzycia wyrazu w innych 'zlepkach słownych'.

Czytałem parę wyroków sądów polubownych i powiem, ęe ciężko wywnioskować konkrety.
Wyroki dostępne na stronie www.piit.org.pl
ten jest chyba podobny
http://www.piit.org.pl/_gAllery/16/65/1665/6455.pdf

naczytałem się już tyle różnych tematów i mam metlik w głowie.
To Waszym zdaniem naruszam prawa majątkowe tamtej firmy? czy nie.
pozdrawiam

Opinia osób, które znają sie na temacie.
W tej sprawie jest złożony wniosek, ale cały proces trwa około 2lat.

Powołując się na
USTAWA
z dnia 30 czerwca 2000 r.
Prawo własności przemysłowej
Art. 129.​
1. Nie udziela się praw ochronnych na oznaczenia, które:
1) nie mogą być znakiem towarowym;
2) nie mają dostatecznych znamion odróżniających.
2. Z zastrzeżeniem art. 130 nie mają dostatecznych znamion odróżniających oznaczenia,
które:
1) nie nadają się do odróżniania w obrocie towarów, dla których zostały zgłoszone;
2) składają się wyłącznie z elementów mogących służyć w obrocie do wskazania
w szczególności rodzaju towaru, jego pochodzenia, jakości, ilości, wartości,
przeznaczenia, sposobu wytwarzania, składu, funkcji lub przydatności;

3) weszły do języka potocznego lub są zwyczajowo używane w uczciwych i
utrwalonych praktykach handlowych.

Ten znak nie może dostac ochrony, trzeba zaczekać do końca procesu:)
moze komuś się przyda wyjaśnienie
pozdrawiam

Ale jak? Nie można dostać ochrony bo ten przepis ma zastosowanie? ust 2 pkt 2?

Dla mnie to nawet logiczne.
Jeżeli sklep z bielizną damską nazywa się "Bielizna Damska", to trudno pozwolić mu na wyłączność na tą nazwę.
Podobnie ze sklepem ze sprzętem CCTV, który nazywa się "Monitoruj".

No tak, tylko jesli np tamten podmiot dostał, to nie widzę powodu dlaczego odmówić temu podmiotowi ze względu na ten przepis...

Dlatego właśnie od początku wydawało mi się, że zastrzeżenie znaku "Monitoruj" tyczyło się bardziej logotypu niż słowa samego w sobie, jako nazwy.

Z tego co ustaliłem w UPRP: to on wniosek złożył, i zapłacił 550 zł:)
Proces sprawdzania trwa teraz niby 1,5 roku, czy można zastrzec:)
Jeżeli zostanie zastrzezony to on od daty zgłoszenia może rządac zadoścuczynienia, ale patrząc na ustawe to ten znak nie dostanie ochrony ze wzgledu chociażby na ten ustęp z ustawy.
Zadałem pytanie to dlaczego taki wniosek przyjmujecie:
odp: wniosek zawsze można złożyć:) myśle no fakt - 550 zł jest
W UP ciężko jest się cokolwiek dowiedzieć - odsyłają do swojej strony mówiąc ..TAM WSZYSTKO OPISANE ...a jak niezrozumiałe to rzecznik lub prawnik..

pozdrawiam Wszystkich

Ja i tak jestem zdania, że od żądania zadośćuczynienia do faktycznego zapłacenia daleka droga - oczywiście gdyby jakimś cudem zastrzegli ten znak.

Dziękuję uczestniczącym w temacie, będę informował o dalszych losach.
Pozdrawiam i zapraszam do dalszej rozmowy, przykładów zapewne można mnożyć. Nasza rozmowa pomoże innym.

Sukces jest w zasięgu. Nie bój się... forumprawne.org - ułatwia. Urzędy są urzędami! , a wszystko i tak jest w naszych rękach.

pozdrawiam z szerokim uśmiechem :))
drogos

Powrót