znak towarowy na produkcie a nieoryginalne opakowanie

• Autor wątku Autor wątku bumboos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bumboos

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam

Prowadzę działalność gospodarczą, sprzedaję podzespoły komputerowe pochodzące z importu z krajów UE. Podzespoły te są jak najbardziej oryginalne, jednak sprzedawane przeze mnie są w nieoryginalnym opakowaniu(zwykły biały kartonik) na którym nie ma żadnych oznaczeń z logo producenta czy choćby jego nazwy.
Przy sprzedaży podzespołu nie oferuję go jako produkt firmy widniejącej na logo, tylko jako zamiennik no name.
Dziś ku mojemu zdumieniu otrzymałem pismo od mocodawcy właściciela znaku towarowego wzywające do zaprzestania sprzedawania towaru w nieoryginalnych opakowaniach oraz wskazania źródła ich pochodzenia.

Podkreślam, że sam towar jest oryginalny a mocodawca nie kwestionuje oryginalności towaru.

Czy właściciel znaku towarowego, ma prawo żądać ode mnie tych informacji?
Czy zmazując z towaru owe logo mogę towar bezpiecznie sprzedawać - zostały mi 3 sztuki.
Czy w jakiś sposób naruszyłem jego prawo?

Ostatnia edycja:
Przepis prawny:
Art. 10.
[Oznaczanie towarów lub usług]

1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest takie oznaczenie towarów lub usług albo jego brak, które może wprowadzić klientów w błąd co do pochodzenia, ilości, jakości, składników, sposobu wykonania, przydatności, możliwości zastosowania, naprawy, konserwacji lub innych istotnych cech towarów albo usług, a także zatajenie ryzyka, jakie wiąże się z korzystaniem z nich.

2. Czynem nieuczciwej konkurencji jest również wprowadzenie do obrotu towarów w opakowaniu mogącym wywołać skutki określone w ust. 1, chyba że zastosowanie takiego opakowania jest uzasadnione względami technicznymi.
http://forumprawne.org/prawo-autors...3-r-o-zwalczaniu-nieuczciwej-konkurencji.html

dziękuję za odpowiedź. Czy dobrze zatem rozumiem, że złamałem prawo sprzedając towar w nieoryginalnym opakowaniu? Na komponencie są wszystkie parametry potrzebne do uzyskania informacji o pochodzeniu, marce i parametrach produktu.

Co z rzeczami używanymi? Na takowe też powinno się mieć oryginalne opakowanie by je sprzedać- przecież to byłby absurd.

Jak odnieść sytuacje ze znakiem towarowym do przytoczonego art. 10?

bumboos napisał:
... złamałem prawo sprzedając towar w nieoryginalnym opakowaniu? ...
Przecież jak sam piszesz, wprowadzasz w błąd:
bumboos napisał:
... Przy sprzedaży podzespołu nie oferuję go jako produkt firmy widniejącej na logo, tylko jako zamiennik no name. ...
bumboos napisał:
... Co z rzeczami używanymi? Na takowe też powinno się mieć oryginalne opakowanie by je sprzedać ...
To zależy od kontekstu.

Dzięki za odpowiedź, celowo przy ofercie nie piszę jakiej jest firmy towar gdyż nie chciałem właśnie być targany, że naruszam czyjeś dobra - widzę, że efekt jest odwrotny od zamierzonego.
Samo to, że na produkcie są cechowania takie jak producent, model nie wystarczą?

Klient może odstąpić od towaru zakupionego na odległość w ciągu 14 dni od zakupu, nie musi odesłać towaru w oryginalnym opakowaniu - jak zatem taki towar sprzedać ponownie?(gdy odeśle towar bez opakowania lub w nieoryginalnym opakowaniu)

LeszsekS napisał:
Umieszczać na opakowaniu zastępczym wyraźne informacje o zawartości.

Opakowanie zastępcze nie jest przecież opakowaniem oryginalnym.

Czy zatem umieszczając na opakowaniu informację o nazwie towaru i nr podzespołu, nie drukując logo producenta - naruszę czyjekolwiek dobra czy nie?

Powrót