znak towarowy

• Autor wątku Autor wątku janko234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janko234

Witam,
firma działająca jako spółka o nazwie XXX zastrzegła znak towarowy o nazwie YYY dla jednej ze swoich działalności (na terenie innego województwa niż moje).
W innych regionach działają jednoosobowe działalności gospodarcze o nazwie YYY imię i nazwisko - zresztą powstałe wcześniej niż w/w . Nazwa nie jest finezyjna, raczej w rodzaju " Magazyn Smaków".
Czy mogę zakładając jednoosobową działalność gospodarczą w tej samej branży użyć nazwy YYY ZZ imię i nazwisko? (Dla przykładu Fabryka Czekolady (jako YYY) Nieziemski Smak (jako ZZ) imię i nazwisko)

Pozdrawiam

janko234 napisał:
... firma działająca jako spółka o nazwie XXX zastrzegła znak towarowy o nazwie YYY dla jednej ze swoich działalności (na terenie innego województwa niż moje). ...
Prawa ochronne obowiązują na terenie całego kraju.

Czy w takim razie jeśli ktoś zastrzeże sobie prawo do nazwy i logo sklepu np. "Sklep u Stanisława" to już nikt nie może tej nazwy użyć, pomimo innego logo?

To zależy od zakresu ochrony. Czy mamy do czynienie ze znakiem słownym czy słowno-graficznym czy też wyłącznie graficznym. Bardzo często ochrona dotyczy wszystkich form nazwy. Należałoby znać numen świadectwa ochronnego i sprawdzić zakres w rejestrze UP. Przy znaku słownym zestawienie go z inna grafiką będzie naruszało prawa ochronne.

Ostatnia edycja:
W rejestrze UP widnieje informacja; rodzaj znaku; word,figurative.
A zastrzeżone kolory to zielony, czerwony i biały zaś całe logo przypomina drzewo.
Kategoria prawa: individual.

Czy w takim wypadku przykładowy "Sklep u Stanisława.", który będzie miał przykładowe logo domu na wzgórzu, w niczym nie przypominające tego "Sklep u Stanisława" z drzewem może zarejestrować działalność pod tą nazwą, jeśli sklepy nie są dla siebie konkurencją mimo tej samej branży ze względu na zasięg terytorialny?

Udało mi się znaleźć też przykład nazwy "Twój sklep".
Ma zastrzeżone prawa przez trzy różne firmy.
Inne logo, inne kolory, obrazy a nazwa taka sama.
Do tego tą nazwą posługują się też firmy, które nie zastrzegły sobie prawa do własnego logo i tej samej nazwy.

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
janko234 napisał:
... Udało mi się znaleźć też przykład nazwy "Twój sklep". ...
Mylisz się, na samo takie zestawienie nikt nie uzyskał rejestracji.

PS.
Możesz udać się do najbliższego Rzecznika patentowego, który na podstawie Twoich szczegółowych informacji udzieli dokładniejszych odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Faktycznie jest data zgłoszenia ale rejestracji nie ma.

A co z nazwą taka jak "Spiżarnia Smaków"- jedna jest zarejestrowana a wiele z nich działa na rynku tylko z innym logo, część to np. Spiżarnia Smaków Janina Nowak gdzie na co dzień posługują się tylko nazwą?

Do czego dążysz? Chcesz porównywać teraz różne znaki? O rejestracji decyduje UP, a o dochodzeniu swoich praw uprawniony z tytułu rejestracji.

Jak napisałem wcześniej, możesz udać się do najbliższego Rzecznika patentowego, który na podstawie Twoich szczegółowych informacji udzieli dokładniejszych odpowiedzi.

Powrót