znaki towarowe a domeny

• Autor wątku Autor wątku studencik20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

studencik20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

ostatnio zarejestrowałem pewną domenę telkogroup.pl i mimo, że próbowałem w bazie patentowej znaleźć coś dotyczącego firmy Telko Group, nic takiego nie znalazłem (o Telko owszem). W związku z tym mam pytanie, czy jeśli w bazie patentowej, znajduje się zastrzeżona nazwa Telko, to czy miałem prawo zarejestrować domenę telkogroup.pl?

Pozdrawiam

Lepiej unikać podobnych sytuacji, ponieważ mozna z łatwością udowodnić chęć wykorzystania obcego znaku (słownego?) zarejestrowanego.
A po co rejestrował Pan domenę przed sprawdzeniem? Mało to jest innych kombinacji liter?

natalie-s1959 napisał:
A po co rejestrował Pan domenę przed sprawdzeniem? Mało to jest innych kombinacji liter?

Właśnie o to chodzi, że sprawdzałem wcześniej czy jest zarejestrowana nazwa Telko Group (jako całość) i takiej nie było, jedynie zarejestrowana była nazwa "telko" a prawdę mówiąc nie wiedziałem, że jeśli jeden fragment domeny jest zarejestrowany, to nie można zarejestrować jej w ogóle.
Podam przykład jakim się kierowałem, mamy firmę Apple, nie ma wątpliwości, że domeny apple.pl nie zarejestrowałbym, bo marka apple jest zastrzeżona itp. itd... ale czy nie mógłbym zarejestrować domeny redapple.pl? Bo jeśli mógłbym to dlaczego nie mogę zarejestrować domeny telkogroup.pl skoro tylko nazwa "telko" jest zastrzeżona?

Gdybyś zarejestrował domenę apple.pl i założył na niej forum o jabłkach, to firmie Apple Inc. nie byłoby nic do tego - mogłaby najwyżej zaproponować Ci odkupienie domeny za rozsądną cenę (powiedzmy parę milionów USD ;)).
Z "Telko" może być taki problem, że słowo to może być zastrzeżone, jako np. znak towarowy.

Nazwa Telko jest zastrzeżona jako znak towarowy co można sprawdzić na tej stronie
jednak nazwa ta jest zastrzeżona dla klas:
1, 2, 4, 7, 35, 39, 40 Opis klas
I zastanawiam się, czy jeśli postawiłbym na tym adresie stronę o zółwiach (to tylko przykład) czyli o tematyce nie związanej z klasami zastrzeżonego znaku towarowego to czy mogą mi tą domenę zabrać, czy tak jak w przykładzie apple.pl ewentualnie odkupić?

Domenę odebrać jest najczęściej trudno - szczególnie jeżeli twoja działalność na niej będzie: a) niezwiązana z działalnością tej firmy, b) niekomercyjna.
Przy działalności komercyjnej może być gorzej - firma może argumentować, że wykorzystujesz ich markę do promowania swojej działalności/produktów. Tutaj nawet branża może nie mieć znaczenia. Przykładowo: jeżeli otworzysz warsztat samochodowy o nazwie Apple, to Apple Inc. może się skutecznie do Ciebie doczepić o używanie ich marki, nawet jeżeli Twój szyld ma zupełnie inną formę graficzną, a Twoja działalność nie ma nic wspólnego z działalnością Apple Inc. W tym wypadku oczywiście nie bez znaczenia jest globalna rozpoznawalność marki/znaku.

Z Telko zaś problem może być taki, że wygląda to na słowo stworzone specjalnie jako nazwa konkretnej firmy/marki.
Jest na forum dyskusja o wykorzystaniu tekstu AC/DC na T-shirtach. Tekst ten jest nazwą znanego zespołu, jednak bez połączenia z grafiką jest jedynie powszechnie używanym określeniem, które dowolnie stosować może każdy. Natomiast np. słowo Metallica jest stworzone wyłącznie jako nazwa dla konkretnego zespołu i jako takie może być całkowicie zastrzeżone - zarówno słowo, jak i grafika.

Oczywiście w przypadku sprawy sądowej możesz argumentować, że Telko, to imię Twojego żółwia, któremu poświęciłeś tę stronę i jest to słowo występujące w Suahili, oznaczające "twardziela" ;P - jeżeli to prawda, co wygrana sprawy jest całkiem prawdopodobna ;)

Czyli jeśli założę stronę dotyczącą Bryena Telko bez reklam, bez żadnego zarabiania na niej, to nie mogą mi nic zrobić?

ok, dzięki, teraz już wszystko wiem :)

Powrót