Znakowanie odzieży znakiem towarowym na zlecenie klienta.

• Autor wątku Autor wątku fl0rian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fl0rian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Mam następujące wątpliwości, pracuję w branży odzieżowej, przychodzi do mnie klient z branży transportowej i zleca wykonanie naszywek, bluz, t-shirtów lub czapek, na których chce nanieść logo marki samochodów ciężarowych, którymi jeździ.

Nie jest on właścicielem tej marki, i nie wiem czy posiada umowę licencyjną na wykorzystywanie logo, nie mój interes, ale czy wykonanie takich bluz dla zleceniodawcy będzie zgodne z prawem?

• Kto w takiej sytuacji odpowiada za nieprawne użycie znaku towarowego?
  • Firma, która zleca wykonanie takich bluz?
  • Czy firma, która naniosła logo na bluzy i sprzedała je zleceniodawcy?

W moim przekonaniu nie mam obowiązku znać wszystkich marek i logówek, zajmuję się znakowaniem odzieży na podstawie tego co dostarczy klient, ale co w sytuacji kiedy klient nie ma prawa do używania takiego logo?

Chciałbym się jakoś prawnie zabezpieczyć przed nieświadomym użyciem czyjegoś logo.

Kto bierze za to odpowiedzialność? Ja? Czy zleceniodawca?

Wiadomo, że najbezpieczniej było by nie podejmować się takich zleceń, ale może nie mam wystarczającej wiedzy na ten temat i wystarczy jakiś dokument.

LeszsekS napisał:
Uprawniony może z roszczeniami zwrócić się do obydwu.

W takim razie czy istnieje jakaś forma zabezpieczenia się przed tego typu sytuacjami np. klauzulą na zleceniu, że klient bierze na siebie odpowiedzialność za nieprawne użycie znaku towarowego.

Albo sytuacja jest głębsza, wiadomo, że marka samochodów ciężarowych nie zajmuje się sprzedażą odzieży ze swoim logo, nie czerpią z tego zysków, a ich logo na bluzie firmy transportowej to dla nich bardziej reklama niż konkurencja.

Nie ma nic co pomogło by mi legalnie wykonywać tego typu zlecenia?

fl0rian napisał:
... Nie ma nic co pomogło by mi legalnie wykonywać tego typu zlecenia?
Możesz u uprawnionego uzyskać informację czy konkretny klient ma prawo korzystać ze znaku towarowego, w razie jego braku odmówić wykonania.

PS.
Zawsze będziesz miał prawo go regresu wobec zleceniodawcy w razie roszczeń uprawnionego.

LeszsekS napisał:
Możesz u uprawnionego uzyskać informację czy konkretny klient ma prawo korzystać ze znaku towarowego, w razie jego braku odmówić wykonania.

PS.
Zawsze będziesz miał prawo go regresu wobec zleceniodawcy w razie roszczeń uprawnionego.

Myślę, że to więcej zachodu niż to wszystko warte. Nie mam pewności czy uprawniony do znaku odpowie na moje zapytanie.

Jak nie zapytasz to nigdy tej niepewności nie rozwiejesz.

Czyli nic poza sprawdzeniem u źródła i odrzucaniem takich zleceń nie mogę zrobić?

Decyzja o poniesieniu ryzyka należy do Ciebie.

Powrót