Znalazłem telefon

• Autor wątku Autor wątku RaimeN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RaimeN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Ponad pół roku temu znalazłem telefon, rzuciłem go do półki i tak leżał aż teraz robiąc porządki go znalazłem. Co mam zrobić, czy mogę go zachować?

powinieneś go oddać.(jeśli ktoś to zgłosił jako utrata,kradzież i znajda go przy tobie to masz problem).

Tylko gdzie mam go oddać? Telefon był bez karty sim. Dałem ogłoszenie do internetu że znalazłem, a czy takie sprawy są unieważniane po jakimś czasie?

Idziesz na komisariat i mówisz że znalazłeś , poleży tam sobie przez odpowiedni czas i jeśli właściciel się nie znajdzie jest twój.

Po 3 latach od zgubienia/utraty/kradzieży telefon będzie należał do Ciebie chyba, że zgłosisz jego znalezienie. Do tego czasu będziesz musiał go ukrywać bo jeśli będziesz próbował go zbyć możesz zostać posądzony o kradzież.

Ponadto nie wiadomo do kogo należał ten telefon i w jakich okolicznościach został on porzucony. Ludzie, którzy chcą się świadomie czegoś pozbyć przeważnie wyrzucają to do śmietnika. Zapewne go tam nie znalazłeś. Bardzo prawdopodobne, że telefon ten można powiązać z jakąś sprawą - np. kradzieży.

Powrót