zniesienie alimentów na pełnoletnie dziecko mieszkające za granicą

• Autor wątku Autor wątku robmark
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam , mam ponownie problem , odbyła się jedna sprawa w sprawie o zniesienie alimentów , lecz niestety sędzia się rozchorował , a następna odrzuciła mój wniosek powołując się na fakt iż córka zamieszkuje w Irlandii północnej . Nic nikogo nie interesowało iż jak ustaliłem córka obecnie od czerwca 2012 r. już się nie uczy , pracuje w markecie , ma 22 lat i najważniejsze obecnie urodziła syna i zamieszkuje z jego ojcem - irlandczykiem , mają się pobrać w marcu. Co mam zrobiś , chcę się odwołać na decyzję odmowy wszczęcia ale czy to cokolwiek da? Proszę o poradę , mam teraz kredki.

Faktycznie pozew zlozny powinien byc przed irlandzkim sadem- zawsze w miejscu zamieszkania dziecka.
Powinien Pan wnioskowac o przesluchanie Pana przed polskim sadem, aby uniknac kosztow zwiazanych z procesem. Wnioskowac tez o zwrot kosztow procesowych.

witam ,ciekawe jak się rozwiązała pana sprawa?Też jesteśmy na początku drogi .Odrzucenie sprawy z powodu jurysdykcji i pobrana opłata za sprawę .Proszę o odpowiedź jak to wygląda w Szkocji i czy jest szansa cokolwiek z tym zrobić .Ja płacę na byłą żonę i córkę 21 letnią i nie wim jak to ugryżć .Jeśli ktoś wie to proszę o posty.

Witam , nie pisałem długo , ponieważ czekałem na decyzję sądu , obecnie odwołałem się od odmowy wszczęcia postępowania z uwagi na zamieszkiwanie córki w Irl. pól, i czekam na odpowiedź , co będzie dalej nie wiem , zobaczę. Pozdrawiam

Robmark !!! Skoro już jesteś w trakcie załatwiania swoich spraw, może jesteś
w stanie odpowiedzieć mi na moje pytania i pomóc mi:

Płacę alimenty na syna, który mieszka ze swoją matką w UK.
Właśnie skończył 18 lat. Najprawdopodobniej pracuje i się nie uczy.
Chciałbym wnieść sprawę do sądu o zniesienie alimentów.
1. Czy będzie zajmował się tym polski sąd czy angielski?
2. Jeśli pracuje, jak to sprawdzić? Poprosić o zaświadczenie?
3. Czy jest to dobry moment na zniesienie alimentów i czy jest
szansa na ich zniesienie? Obecnie wychowuję z żoną dwójkę małych dzieci w Polsce.
Alimenty były zasądzone w Polsce.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

1.Jesli Pan chce wniesc sprwe to powinien byc to sad miejsca zamieszkania dziecka.
Ma Pan duze szanse na zniesienie obowiazku w UK, poniewaz dzieci sa pelnoletnie i samodzielne juz w weiku 16 lat- zatem jesli syn podjal prace, to ze sie uczy nie powinno miec znaczenia.
2.W pozwie wnosi Pan o przedstawienie zaswiadczenia z ostatniego miejsca pracy- o wysokosci osiagnietych dochodow w postaci P45 i p60.
3. Jest duza szansa- maksymalny wiek alimentacji w UK to 19 lat jesli dziecko uczy sie i nie pracuje.

Moze Pan postarac sie zlozyc pozew w Polsce, ale szanse w polskim sadzie na zniesienie beda znikome - sady wciaz klepia po ramieniu pracujace i uczace sie dorosle dzieci, w krajach europejskich dzieci sa bardziej samodzielne, wazniejsze jest utrzymywanie nieletnich dzieci.

czy można to samemu załatwić, czy lepiej udać się do prawnika w UK?
Może Pan kogoś polecić?
Bardzo dziękuję za odpowiedz

Doradzalbym prawnika. Nie polece nikogo, wystarczy poszukac wpisujac: family law solicitors. Sa tez prawnicy mowiacy po polsku. Koszty reprezentacji i zakres swiadczen ustala sie indywidualnie z prawnikami.

Witam , wybaczcie iż milczałem ale mam super wiadomość , dzisiaj odbyła się moja sprawa w sądzie i to w Polsce - dwa razy się odwoływałem do Sądu iż nie mam możliwości przeprowadzić postępowania w UK z uwagi na brak środków ( tam niestety są to bardzo wysokie koszty ) i udało się Sąd wezwał córkę na sprawę i przyjechała , nagle dziś dowiedziałem się że planuje ponownie podjąć naukę itp. ale na szczęście Sąd przychylił się do mojego wniosku i zaproponował jej ugodę , ja odstępuję od roszczeń zwrotu poniesionych kosztów z nieprawnie pobranymi alimentami , ona nie kombinuje i rezygnuje z alimentów i udało się( wykazałem że nie życzyła sobie kontaktu ze mną kilkukrotnie była w Polsce u rodziny i nawet o tym nie wiedziałem). Mam wyrok o zakończeniu alimentów , postanowiłem że trudno jest jak jest ale mimo wszystko to dziecko , niech te pieniądze co zapłaciłem do tej pory pójdą jej na lepsze, a ja mam alimenty z głowy. Najgorsze w tym wszystkim jest to że nawet po sprawie nie odezwała się do mnie i nie odpowiedziała na próbę porozumienia, ale widać tak ma być . Rada dla wszystkich w tej samej sytuacji nie poddawajcie się , walczcie. Pozdrawiam ja mam to już z głowy.:D:beer:

Witam.. gratuluje.. Mowilam ci od poczatku ze angielski sad tego nie rozstrzygnie tylko polski. Powodzenia

Ja mam podobną sytuację , tylko nie znam dokładnego adresu syna w UK.Wyjechał wraz z matką w lutym tego roku do UK , w Polsce nie mają adresu zameldowania .Jak i gdzie mam złozyć wniosek o uchylenie alimentów , wiem , ze syn się nie uczy , a na pewno pracuje.W sierpniu ukończył 18 lat.Prosze o poradę

Lublinianin - zgodnie z art. 28 kpc Jeżeli pozwany nie ma miejsca zamieszkania w Polsce, ogólną właściwość oznacza się według miejsca jego pobytu w Polsce, a gdy nie jest ono znane lub nie leży w Polsce - według ostatniego miejsca zamieszkania pozwanego w Polsce.

Przedstawie po krotce moja sprawe
W 2005 roku byla zona zrobila paszport dziecku 6 letniemu niby ze wzgledu na odwiedziny w cioci i wtedy wyjechala z dzieckiem do UK i przebywa tam do dzisiaj.Ja wyjechalem w 2006 roku tylko ze do innej czesci UK z obecna zona z ktora ma mam 2 malych dzieci.Alimenty mialem zasadzone w Polsce i placilem regularnie najpierw na adres potem na konto i tak az do ukonczenia 18 lat dziecka.Dodam ze przez 6 lat nie mialem znaku zycia od corki dopoki nie byla potrzebna dodatkowa kasa na cos tam i wtedy dopiero uzyskalem adres angielski zeby przelac pieniadze,dziecko za bardzo nie zabiega o kontakt czasami cos tam napisze ale tak raz w miesiacu.Dostalem żadanie kieszonkowego dodatkowego na angielskie konto corki ktore mi podala i czasami tam przeleje jakas kwote ale zaczalem tam tez przelewac kwote alimentow bo nie potrzebuje utrzymywac juz konta w Polsce i przelewac z UK pieniedzy wiec zrobil sie problem bo niby matka dziecka (18lat) nie zyczy sobie tego i kaze dalej alimenty do polski przelewac i zaczyna straszyc komornikami podwyzkami i takie tam.Dziecko ma pretensje ze tyle czasu sie nie interesowalem i wogole ale co mialem zrobic jak wiedzialem tylko tyle ze sa UK nic wiecej.

Ktory sad wogole by rozpatrywal ta sprawe polski czy angielski jesli by nastapila sprawa o podwyzke lub jesli bym ewentualnie wystapil o zniesienie obowiazku alimentacyjnego?Corka podobno sie uczy i pracuje i wedlug angielskich przepisow tylko do 19 lat lub 16 jesli sie nie uczy jest alimentacja jak doczytalem.I skad mam pewnosc czy mnie nie klamie z ta szkola specjalnie chcialbym nadal jej dawac kase ale nie lubie byc pod presja ze jakis tam komornik czy cos lub glupich zadan ze mam znowu konto w polsce zakladac zeby alimenty byly do polski przelewanie.czy jest wogole jakas szansa na zniesienie obowiazku alim.lub zastosowanie zasad z UK jesli wszyscy tu mieszkamy i do ktorego sadu ewentualnie sie zglosic?Niby znam adres polski ale tam nikt nie przebywa bo wszyscy sa w Anglii.Nie wem co mam z tym zrobic i jakie skutki ewentualnie bedzie mialo to ze nie wplacam juz pieniedzy w Polsce tylko na angielskie konto dziecka?jakis komornik czy FA?.

magma1974 napisał:
atka dziecka (18lat) nie zyczy sobie tego i kaze dalej alimenty do polski przelewac i zaczyna straszyc komornikami podwyzkami i takie tam.
Matka potrzebuje zatem dobrego lekarza specjalisty - psychiatry. Matka po ukonczeniu przez dziecko 18r.z. nie jest juz przedstawicielem. W chwili obecnej powinien Pan wystapic do brytyjskiego sadu o uchylenie polskiego wyroku i umiejscowic ten wyrok w Polsce. Podlegacie pod juryzdykcje sadu w UK, obowiazuja Was przepisy w UK. Co do zasady alimenty naleza sie do 16 r.z. chyba, ze dziecko dalej sie uczy to maksymalnie do 19r.z.
Alimenty powinien Pan przelewac na rachunek, ktory podala corka w UK z dopiskiem -child support for December 2014. Oczywiscie zmieniajac miesiace w tytule. Jesli dziecko zakonczylo nauke, to wystpic o zniesienie tego obowiazku. Poniewaz istnieje w POlsce tytul wykonawczy to musi Pan go zniesc innym wyrokiem.

A czy moge to zrobic sam czy musi prawnik I co jesli mam tylko numer Konta I nie dostane adresu to jak to zalatwic.chociaz z grugiej strony nie bardzo usmiecha mi sie z wlasnym dzieckiem sadzic tyle ze do nich Nic nie dociera.I CHYBA nie rozumieja pewnych rzeczy.musze to przemyśleć i tak chyba zrobić z tym przeniesieniem bo będą mnie ciągle straszyć.A co jeśli wczesniej wystąpią o podwyżkę do polskiego sadu przekaze sad to do Uk.lub co jesli zataja pobyt w uk bo przeciez maja tez adres w Polsce?

No i skąd mam wiedzieć czy się uczy czy przerwala to dla mnie nie do sprawdzenia jest bo jak?

magma1974 napisał:
i sie z wlasnym dzieckiem sadzic tyle ze do nich Nic nie dociera
Bedzie musial pan to kiedys zrobic, lub podpisac stosowna ugode znoszaca obowiazek. Inaczej dziecko za jakis czas moze udac sie do komornika w Polsce ( np przeprowadzi sie tam za rok) i wniesie o egzekucje zaleglych alimentow. Powinien Pan poszukac w UK prawnika od prawa rodzinnego, sa rowniez centra pomocy prawnej w wiekszych miastach - prawnik bedzie potrzebny aby zalatwic sprawe przed sadem w UK. Jesli dziecko mieszka i pracuje w UK, to ustalenie adresu nie powinno byc klopotliwe. Moze Pan sam poszukac w electoral roll. Jesli mieszka z matka to moze po nazwisku zony znajdzie Pan w tym samym rejestrze i adres corki.
Jesli wystapia o podwyzke w Polsce, a Pan wystapi tutaj do sadu, to na Pana wniosek sprawa powinna odbyc sie w UK. Jesli zloza falszywe oswiadczenia dotyczace adresu, to Pan robi swoje w UK -zdobywa wyrok o zniesienie i przedklada w polskim sadzie. Sa w Polsce nie moze oceniac wyroku, ma go tylko umiejscowic. Zadbac, aby sedzia wystawil wyrok z data wplyniecia Pana wniosku. Od tej daty przestanie obowiazywac jakikolwiek wyrok w Polsce, bez znaczenia co one beda tam sobie prawnie czynic.
Jesli chodzi o fakt dotyczacy nauki - corka jakos musiala Panu podac numer rachunku bankowego? Jesli byl to sms to na ten nuemr wyslac zapytanie czy sie dalej uczy. Podac jej swoj adres w UK i poprosic o wyslanie zaswiadczenia na ten adres. Jesli sie nie odezwie to przedstawic to jako dowd, ze corka nie chce kontaktu i nie informuje o tym czy sie uczy. W UK sad nie opiera sie o paragrafy tylko zdrowy rozsadek...

Ostatnia edycja:
To trzeba to załatwić a czy możliwe jest wystąpienie o zniesienie obowiazku i przekazanie reszty sądownie pod juryzdykcje UK?

Witam serdecznie i proszę o pomoc. Mój pełnoletni syn wyjechał do matki do UK. Wypisał się ze szkoły i pojechał. Złożyłem do Sądu wniosek o zniesienie alimentòw, a syn przyjechał na chwilę, złożył do komornika pozew i zaczęliściągać mi z pensji alimenty. W tym czasie toczyła się spraw,na ktòrej się nie pojawiał i Sąd wyznaczył kuratora. W konsekwencji zniesiono mi obowiązek alimentacyjny od dnia zrezygnowania ze szkoły...Minęło pół roku i dostałem znów pozew o alimenty, z żądaniem od dnia,który poprzedni Sąd uznał jako pierwszy do zaprzestania płacenia, złożył zaświadczenia, że w UK chodzi na jakieś kursy żąda wyrównania. Dodam, że nie odebrałem tych które nie słusznie zabrał mi komornik. Czy Sąd może teraz nakazać mi znowu płacić od ubiegłego roku pomimo że zniesione zostały prawomocnym wyrokiem i czy znowu nakaże płacić nowe, pomimo że on kończy tylko jakieś kursy??? Syn przyjeżdża do Polski to nawet się nie odezwie.... Pomóżcie proszę.

Powrót