zniesienie alimentów na pełnoletnie dziecko mieszkające za granicą

• Autor wątku Autor wątku robmark
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A czemu Pan złożył sprawę do sądu w Polsce mimo że syn mieszkał w UK? I jakim cudem sąd go nie znalazł? Tamta sprawa w ogóle nie powinna się była toczyć.
Ile konkretnie syn ma lat, jakie wykształcenie?

majka51 napisał:
A czemu Pan złożył sprawę do sądu w Polsce mimo że syn mieszkał w UK? I jakim cudem sąd go nie znalazł? Tamta sprawa w ogóle nie powinna się była toczyć.
Ile konkretnie syn ma lat, jakie wykształcenie?

Syn ma 20 lat i jedyny adres jaki znałem to polski, chociaż powiedziałem,że mieszka obecnie za granicą. Zresztą komornik do korespondencji też miał adres w Polsce. Wykształcenia to nie ma żadnego bo tu skończył tylko gimnazjum i zrezygnował z nauki po pierwszej klasie technikum a w UK co chwila tylko jakiś kurs

Tylko czegoś nie rozumiem... Dziecko może pozwać ojca w jego miejscu zamieszkania (Polska) i Sąd to rozpatrzy, pomimo, że dziecko (w sumie młodzieniec) mieszka w UK i funkcjonuje według ich praw??? Przecież jak się dobrze doczytałem(angilski u mnie tak sobie) to jak nie uczy się w pełnym wymiarze i ma skończone juz nawet 20 lat to już jest szansa żeby nie placić a u nas to mnie pociągną na maxa....tym bardziej,że chce 1000 zł... I gdyby nie to,że się do mnie nie odzywa, że nie chce mnie widzieć to bym mu je dał, bo kocham go i zależy mi na nim, a on tylko kasa kasa kasa....i to jak nie przez komornika to przez Sąd....

Jak dziecko pozwało ojca w Polsce i ojciec przystępuje z ochotą do sprawy to pewnie, sąd zasądzi wg polskiego prawa i kochający ojciec może płacić 1000 zł - wg polskiego prawa.
Ale jak ojciec nie ma ochoty płacić wg polskiego prawa to powinien wnieść o odrzucenie pozwu ze względu na brak jurysdykcji krajowej, i sąd sprawy rozpatrywać nie będzie.
Tylko czemu ojciec sam założył sprawę w Polsce mimo braku jurysdykcji krajowej...

majka51 napisał:
Jak dziecko pozwało ojca w Polsce i ojciec przystępuje z ochotą do sprawy to pewnie, sąd zasądzi wg polskiego prawa i kochający ojciec może płacić 1000 zł - wg polskiego prawa.
Ale jak ojciec nie ma ochoty płacić wg polskiego prawa to powinien wnieść o odrzucenie pozwu ze względu na brak jurysdykcji krajowej, i sąd sprawy rozpatrywać nie będzie.
Tylko czemu ojciec sam założył sprawę w Polsce mimo braku jurysdykcji krajowej...

Bo miesiąc wcześniej syn jeszcze w Polsce był...i nie mówił,że jedzie na stałe... Po kryjomu zrezygnował tu ze szkoły i pojechał...miał wrócić i tak minął już ponad rok...a dokładnie 1,5 roku.... Dziękuję, z bólem serca będę wnosił o odrzucenie pozwu. Wszystkim borykającym się z problemami, życzę pozytywnego rozwiązania ich w Nowym Roku :)

Witam po przerwie :) Dzisiaj odbyła się moja sprawa, którą założył mi syn. Zrobiłem jak radziliście....majka51 napisałem o odrzucenie pozwu ze względu na brak jurysdykcji krajowej jak radziłaś....i udało się!!! Sąd na sprawie od razu się do tego przychylił, mówił jeszcze coś o konwencji europejskiej z 2008 roku ale już nie dosłyszałem..... Dziękuję :) Co prawda syn zapowiedział, że teraz w Anglii mnie pozwie ale on ma już 20 lat to tam chyba niewiele zdziała....Pozdrawiam :)

Nie beda nawet rozpatrywac jego sprawy Bo ciebie nie ma w anglii a po drugie skonczyl 20 lat wiec tylko teraz twoja dobra wola czy mu cos dasz czy nie.Ps gratuluje ja tez sie przymierzam do tego zeby zatrzymac alimenty w Polsce ale brak czasu nie bardzo pozwala jechac ale chyba juz cos moja corka zrozumiala Bo nie robi trudnosci z placeniem Na angielskie konto Bo do tej pory musialem utrzymywac konto w polsce Bo nie bylo mowy o placeniu w UK a koszty niepotrzebne zgarnaly banki

Witam
bardzo proszę o poradę w sprawie zniesienia alimentów
czy w pozwie do sądu należy wpisać nr sprawy ten z pierwszej sprawy o ustanowienie alimentów , czy z ostatniej sprawy o podwyższenie alimentów ?

Powrót