zniesienie wspolnosci majatkowej a dziedziczenie

• Autor wątku Autor wątku ella01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ella01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
rodzice byli w separacji, zostala tez zniesiona ustawowa wspolnosc majatkowa. zmarla mama, ja jestem jedyna corka. czy te fakty maja wplyw na dziedziczenie majatku mamy przez ojca? (dot. nieruchomosci ktore moja mama dostala w darowiznie od swojej matki oraz spoldzielczego wlasnosciowago prawa do lokalu mieszkalnego ktore przyslugiwalo mamie a ktore nabyla w czasie trwania malzenstwa). jeszcze jedno pyt. czy brat mamy moze domagac sie udzialu w spadku? zachowek czy cos takiego..?

ojciec nie dziedziczy z ustawy, chyba ze byl testament. Brat mamy tez nie. A był podział majątku wspólnego? Bo by łatwiej było ustalić co jest kogo. A tak to mogę tylko zgadywać, że grunt z darowizny dziedziczysz tylko Ty. Ale to spółdzielcze to pewnie już w połowie.

Zasada jest taka:
rodzeństwo i rodzice zmarłego mogą domagać się udziału w spadku w przypadku gdy nie zostali zstępni.
Zasada druga:
majątek osobisty (darowizny, spadki, majątek przedmałżeński) jest dziedziczony przez zstępnych.
MAjątek nabyty w małżeństwie (gdy istniała wspólnota majątkowa), mimo iż tytułowym wlaścicielem jest jeden z małżonków, stanowi majątek wspólny, a więc do masy spadkowej będzie należeć jedynie jego połowa. Ponieważ separacja spowodowała zniesienie współwłasności, ta połowa jest dziedziczona jedynie przez zstępnych.

Powrót