Zniesienie współwłasności działki bez zgody współwłaścicieli

• Autor wątku Autor wątku jj1224
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jj1224

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry!
Proszę o pomoc i wyjaśnienie :)
Stałam się posiadaczką nieruchomości. Nieruchomość ta skłąda się z trzech: działka, udział w działce i przeniesione prawa do działki ROD. Wszystko w "jednym ogrodzeniu", że tak to nazwę. Pierwsza działka od drogi jest działką budowlaną 500m2 wydzieloną geodezyjne i tylko ja mam do niej prawo. Druga działka znajdująca się zaraz za tą pierwszą jest bez dostępu do drogi i jest jednym wielkim udziałem ułamkowym, współwłasnością z pozostałymi 56 współwłaścicielami. W moim ogrodzeniu również znajduje się około 500m2 tej działki. Trzecia działka to działka ROD.

Zgody pozostałych na podzielenie tej działki na pewno nie otrzymam, bo część tych działek zarosła, część ma to gdzieś, część nie żyje itp. itd.
Pytanie:
mogę wnieść wniosek do sądu o zniesienie udziału ułamkowego/współwłasności bez zgody pozostałych udziałowców? Czy wyglądałoby to tak, że ja składam wniosek wraz z mapą jak by ten podział miał wyglądać, sąd woła biegłego i albo się przychyla albo nie?

Druga strona medalu jest taka, że MPZP na tym terenie sugeruje, że nie wolno tworzyć/wydzielać nowych działek o powierzchni mniejszej niż 1200m2.

Czy zatem najpierw powinnam zwrócić się o zmianę MPZP jeśli to w ogóle możliwe a dopiero później do sądu? Czy mimo nieprzychylnego MPZP sąd może znieść współwłasność?

Z góry dziękuję za pomoc :)

jj1224 napisał:
bez zgody pozostałych udziałowców
Generalnie można wnosić o zniesienie bez zgody współwłaścicieli ale nie bez ich (lub ich spadkobierców) udziału w sprawie.
jj1224 napisał:
Czy mimo nieprzychylnego MPZP sąd może znieść współwłasność?
Sąd będzie brał pod uwagę aktualne brzmienie MPZP i oddali wniosek jeżeli propozycja podziału jest z nim sprzeczna.
Przepis prawny:
art. 96 ustawa o gospodarce nieruchomościami
1. Podziału nieruchomości dokonuje się na podstawie decyzji wójta, burmistrza albo prezydenta miasta zatwierdzającej podział.
1a. W odniesieniu do nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków decyzję, o której mowa w ust. 1, wydaje się po uzyskaniu pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków na podział tej nieruchomości.
1b. W przypadku wydzielenia nieruchomości, której własność lub użytkowanie wieczyste zostały nabyte z mocy prawa, albo w przypadku wydzielenia części nieruchomości na potrzeby zwrotu wywłaszczonej nieruchomości nie wydaje się decyzji, o której mowa w ust. 1. Ostateczna decyzja o nabyciu własności lub użytkowania wieczystego albo ostateczna decyzja o zwrocie wywłaszczonej nieruchomości zatwierdza podział.
2. W przypadku gdy o podziale nieruchomości orzeka sąd, nie wydaje się decyzji, o której mowa w ust. 1, i pozwolenia, o którym mowa w ust. 1a. Jeżeli podział nieruchomości jest uzależniony od ustaleń planu miejscowego, a w razie braku planu - od warunków określonych w art. 94 ust. 1 i 2, sąd zasięga opinii wójta (burmistrza, prezydenta miasta), a w odniesieniu do nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków także opinii wojewódzkiego konserwatora zabytków. Do opinii tych nie stosuje się art. 93 ust. 5.
3. Podział nieruchomości polegający na wydzieleniu wchodzących w jej skład działek gruntu, odrębnie oznaczonych w katastrze nieruchomości, nie wymaga wydania decyzji zatwierdzającej podział.
4. Decyzja lub orzeczenie sądu, o których mowa w ust. 1 i 2, stanowią podstawę do dokonania wpisów w księdze wieczystej oraz w katastrze nieruchomości.

Powrót