Zniesienie współwłasności i doliczenie darowizny

• Autor wątku Autor wątku velocity1973
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

velocity1973

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, stryj założył sprawę o zniesienie współwłasności, wszyscy zgadzają się sprzedać swoją cześć nieruchomości, ale nie ma zgody co do ceny. Sędzia postanowił zlecić rzeczoznawcy sądowemu wycenę.

Podczas sprawy wyszło jeszcze że stryj dostał darowizną (nieruchomość wartość 400.000 zł) którą sędzia zaliczył na poczet masy spadkowej i również zleca wycenę rzeczoznawcy.

Nieruchomość po spadkodawcach co do której będzie zniesienie współwłasności warta jest 100.000 - ja posiadam 1/4 udziału = 25.000 zł.

I tu mam kilka pytań do obeznanych w takim temacie:

1. Co daje mi: że sędzia doliczył do masy spadkowej darowiznę wartości 400.000 zł - Czy za 1/4 swojego udziału dostanę więcej niż 25.000 zł.

2. Czy stryj może się wycofać z decyzji zakupu mojej części udziału (bo za dużo go będzie kosztować) - czy będzie miał obowiązek spłaty i na wycofanie jest dla niego za późno (sam założył sprawę i zadeklarował chęć kupna) ?

Stryj który otrzymał darowizne nie dostanie juz niczego spadku .ta wartośc 100.000zł bedzie dzielona pomiędzy trzech spadkobierców z wyłączeniem stryja.Stryj może wycofać się z chęci kupna twojego udziału w spadku Zniesienie współwłasności bedzie dotyczyło 3 spadkobierców bez udziału stryja i to między soba musicie ustalić sposób podziału.

Powrót