Zniesienie współwłasności w sądzie

• Autor wątku Autor wątku alex1994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alex1994

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam formowaczów.
Postanowiłem zadać pytanie, ponieważ nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. Moja sytuacja wygląda następująco:
Po śmierci rodziców stałem się właścicielem 1/3 mieszkania własnościowego. Po 10 latach kłótni udało nam uzgodnić z rodzeństwem ze zrzekniemy się współwłasności na rzecz jednego z nas (który w tam mieszka wraz z rodzina) pod warunkiem spłaty pozostałych. Już się orientowałem i rozumiem ze skoro jesteśmy zgodni co to wartości i kwoty spłat najprościej będzie przeprowadzić zniesienie współwłasności w drodze sądowej, gdzie wystarczy, żeby jeden z nas złożył wniosek do sądu rejonowego.
I teraz moje pytanie – współwłaściciel, który będzie składał wiosek do sadu napisał do mnie, że potrzebuje od nas (pozostałych współwłaścicieli) oświadczeń w których napiszemy ze zgadzamy się z wnioskiem złożonym przez niego i zrzekamy się swojej części spadku, w którego cześć wchodzi mieszkanie, po spłacie za nasza cześć. Trochę poczytałem na ten temat i nie mogę znaleźć jakie konkretnie dokumenty powinny być dołączone do wniosku o zniesienie współwłasności. Prośba o napisanie oświadczenia, gdzie zrzekamy się swojej części bez podania uzgodnionej kwoty i terminu wydaje mi się trochę dziwna. Jeżeli faktycznie takie oświadczenie jest od nas wymagane to jak powinno być sformułowanie.
I jeszcze jedno pytanie – rozumiem ze sąd wyznaczy okres i raty spłat ale co w przypadku kiedy pomiędzy sobą uzgodniliśmy tylko jedna spłatę w ciągu roku? Nie to ze nie ufam rodzinie, ale wole być jednak ostrożny.

Nic nie stoi na przeszkodzie by współwłaściciele w toku sprawy sądowej o zniesienie współwłasności zawarli ugodę na ustalonych przez siebie warunkach co do wysokości i terminu spłaty. Złożenie oświadczenia wraz z wnioskiem może być potrzebne by wykazać sądowi, że wniosek o podział jest zgodny w związku z czym należy się od niego mniejsza opłata. W oświadczeniu można zawrzeć dodatkowo wzmiankę, że kwota spłaty zostanie przez strony uzgoniły płatność jednorazową zaś dokładna jej kwota zostanie ustalona w toku postępowania w drodze ugody sądowej. Oczywiście w toku sprawy można zmienić stanowisko i ugody nie zawrzeć, jest to prawo a nie obowiązek.

Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.

Witam ponownie,
Postanowiłem odświeżyć temat. Aktualnie przebywam za granicą, więc mój brat złożył wniosek o zniesienie współwłasności. Dostał również pismo z sądu, gdzie informują, że dodatkowo wymagane jest „pełnomocnictwo do reprezentowania w sprawie”. Ten sam brat, który złożył wniosek mówi ze może zostać moim pełnomocnikiem, rozumiem ze jest to dozwolone, tyle tylko że to na niego właśnie będziemy znosić współwłasność. Nie wiem czy udzielenie mu pełnomocnictwa do reprezentowania nie ograniczy moich praw i czy bebe miał coś do powiedzenie w przypadku, kiedy decyzja sądu nie będzie zgodna z naszymi wcześniejszymi ustaleniami odnośnie terminu i wysokości spłat.

Jesli ustanowisz swego brata pełnomocnikiem będzie on w Twoim imieniu mogł działać w sadzie i składać wnioski o dowolnej treści. Jeżeli masz do niego zaufanie ,że w sądzie przedstawi sprawę według waszych ustaleń co do wysokości spłaty nie musisz zjawiac się w sądzie na rozprawie.Z ostrożności złóz do sądu pismo powołując się na sygnature sprawy i przedstaw w nim swoją prozycję podziału co do wysokości ustalonej między wami wysokości i terminu spłaty twojego udziału w mieszkaniu zaznaczając ,że jest to oststeczna kwota i nie może być zmieniona przez twojego pełnomocnika. Pomimo faktu ,że brat może zostać twoim pełnomocnikiem masz prawo osobiście uczestniczyć w rozprawie składać wnioski i pisma procesowe. W sytuacji gdy brat będzie twoim pełnomocnikiem to do niego będa kierowane pisma z sądu dotyczące również twojego uczestnictwa w sprawie sądowej. Jeśli nie masz pewności czy brat bedzie cię informował o przebiegu sprawy sądowej możesz zadzwonic do sądu i dowiedzieć się jakie postanowienia zostały wydane i czy wysłano do pełnomocnika jakieś pismo z sądu.Być może lepiej ustanowić pełnomocnikiem tego z rodzenstwa ,które również ma byc spłacane przez waszego brata zamiast brata który ma ciebie spłacić.

Powrót