zniesienie wspólwłasnosci

• Autor wątku Autor wątku crska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Po smierci mojej babci odbyła sie sprawa o dział spadku,w skład którego wchodzi:1.mieszkanie własnosciowe 3-pokojowe,
2.gospodarstwo rolne z budynkiem mieszkalnym.
W decyzji sad dokonał oddzielnie podziału mieszkania na trzech spadkobierców i oddzielnie gospodarstawa.
Moje pytanie brzmi,czy moge wystapić o zniesienie współwłasności tylko mieszakania,czy musze wystepowac do sadu o podział od razu całego spadku?Jeśli tak,to prosze o informacje gdzie znajdę wzór takiego pisma dot.zniesienie wspólwłasnosci.
Z góry dziekuje za wszelkie porady i za te wczesniejsze .Nie miałam kiedy usiąść przy komputerze zeby podziekowa :

Zgodnie z przysługującym prawem dział spadku może być częściowy, tym bardziej, że dotyczy dwóch oddzielnych (nie związanych ze sobą) nieruchomości.
Kc stanowi:
[lex:3qy020ay]Art. 1038. § 1. Sądowy dział spadku powinien obejmować cały spadek. Jednakże z ważnych powodów może być ograniczony do części spadku.
§ 2. Umowny dział spadku może objąć cały spadek lub być ograniczony do części spadku.[/lex:3qy020ay]

[cytat="Kerimus"]Zgodnie z przysługującym prawem dział spadku może być częściowy, tym bardziej, że dotyczy dwóch oddzielnych (nie związanych ze sobą) nieruchomości.
Kc stanowi:
[lex:k01t6e3d]Art. 1038. § 1. Sądowy dział spadku powinien obejmować cały spadek. Jednakże z ważnych powodów może być ograniczony do części spadku.
§ 2. Umowny dział spadku może objąć cały spadek lub być ograniczony do części spadku.[/lex:k01t6e3d][/cytat]

dzieki za odpowiedz ale w moim wypadku dział spadku juz sie odbył.mam decyzje ze mieszkanie dziedziczy trzech spadkobiercó. czy to juz jest wspólwłasośc.jesli tak to czy moge złozyc wniosek o zniesienie wspólwłasnosci tylko tego mieszkania?

[cytat:3px3p4oz]
czy to juz jest wspólwłasośc
[/cytat:3px3p4oz]
Odnoszę dziwne wrażenie, że myli Pani sprawę o stwierdzenie nabycia spadku ze sprawą lub umową o dziale spadku.
Przy dziale spadku znosi się przy okazji współwłasność, a więc domniemuję, że takowe postępowanie, czy też czynności nie miały miejsca.
Na pierwszej sprawie stwierdza się kto, co i ile dziedziczy.
Wtedy to spadkobiercy stają się współwłaścicielami w częściach ułamkowych masy spadkowej, chyba że od razu spadkodawca w testamencie wyodrębnił jakiś element spadku dla jednego spadkobiercy.

Powrót