zniesienie współwłasności

• Autor wątku Autor wątku Basick
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Basick

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
mam pytanie: chcę założyć sprawę o zniesienie współwłasności mam 7/8 mieszkania natomiast moja siostra 1/8 siostra nie chce zrezygnować z tej części na moją rzecz czy sąd może jej nakazać?? Ona chce 50tyś spłaty ja takich pieniędzy nie mam i nie jestem jej w stanie zapłacić dodam że mieszkanie wycenione przez rzeczoznawcę jest warte 210tys Ale ona się upiera że bedzie walczyć o te 50tys czy w takiej sytuacji sąd zadecyduje ile mam jej dać dodam że opiekuje się ojcem. Aha i jeszcze jedno czy sąd może mi kwotę podzielić na raty i co wtedy bierze pod uwagę może moje zarobki? z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam

tak, "moze jej nakazac" np. za splata z twojej strony,
tak - sad ustali wysokosc ewentualnych splat biorac pod uwage wasze oswiadczenia oraz inne dowody,
tak - moga byc splaty w ratach,
tak - sad bierze pod uwage wasza sytuacje majatkowa

Najlatwiej sad przekonac jak wskazesz jakis sensowny termin splaty tego w ratach. mozesz to rozbic na lata. napisac to co tutaj przedstawiajac swoj budzet oraz kwestie opieki nad ojcem itp itd. dodaj do wniosku opinie rzeczozawcy skoro sie z nia zgadzasz i na niej bazuj - jak siostra ja neguje to pewnie swojego bieglego powola w sadzie.

dziękuje za zainteresowani moim pytaniem i odpowiedź. Mam jeszcze jedno bo mam orzeczenie rzeczoznawcy i z powodów koniecznych po wycenie domu zrobiłam remont koniecznych rzeczy czy jeżeli dojdzie do powołania rzeczoznawcy jeszcze raz czy on uwzględni mój wkład w mieszkanie?? Nie były to duże koszty ale zawsze coś ok 10tys (okna bo ciekły i grzejniki)

co do zasady - wydatki i ciezary poczynione przez Ciebie na mieszkanie mozna podnosic w sprawie o zniesienie wspolwalsnosci, gdyz wspolwlasciciele sa zobowiazani do partycypowania w nich stosownie do udzialow. Sa to np remonty, ale tez i np. podatki od nieruchomosci. W praktyce ta zasada moze ulegac modyfikacjom, jesli faktycznie tylko jeden ze wspolwlascicieli korzysta z rzeczy. Wtedy tez moze pojawic sie zadanie innych wspolwlascicieli o wynagrodzenie za korzystanie niejako z ich udzialow. No ale to zalezy od stanu faktycznego - ogolnie : jesli Twoje remonty zwiekszyly wartosc rzeczy, to powinno to zostac uwzglednione przy podziale.

Wracając jeszcze raz do tego tematu chciałam zapytać czy jest możliwość obniżenia spłaty bo w chwili obecnej nie stać mnie na taki wydatek a ponieważ siostra zawsze żyła w konflikcie z rodzicami i rodzice od zawsze tłumaczyli jej że mieszkanie jest dla mnie to uważam że nie należy jej się taka wysoka spłata za krzywdę którą im wyrządziła. Rodzice dali jej pieniądze gdy się wyprowadziła ale nie udokumentowali tego niestety. Siostra 12 lat mieszkała u rodziców i nie płaciła za utrzymanie jej i rodziny dlatego uważam że kwota jest za wysoka. Czy mam jakąś możliwość obniżenia kosztów spłaty?

Powrót