Zniesienie współwłasności

• Autor wątku Autor wątku Mandoz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mandoz

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Dzień dobry

6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był w niosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło sie wszystko mega wydłużać

Niestety odbyły sie dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści.

W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy ;(
Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi ;(
Z jakiego powodu to tak długo trwa i czy mogę jakoś to przyśpieszyć .
Umierją moi następni krewni , którzy mają tez liczne potomstwo - czy ma to wpływ

Po zmarłych spadkobiercach do dziedziczenia wchodza spadkokobiercy zmarłych.Sad zawiesza postepowanie spadkowe do czasu stwierdzenia nabycia spadku po zmarłych spadkobiercach .Zainteresowani w sprawie powinni przeprowadzic stwierdzenia nabycia spadku po zmarłych wykazac nastepców prawnych zmarłych spadkobierców, złozyc stosowne dokumenty w sadzie ,wówczas sąd z urzedu wyznacza termin rozprawy .Przeprowadzenie tych procedur jest czasochłonne i dlatego nastepuje przewlekłośc postepowania w sądzie.Liczne potomstwo zmarłych krewnych zapewne ma wpływ na wydłużenie postepowania.Powiększa się krag spadkobierców i moga wystepowac miedzy nimi niezgodności co do sposobu podziału spadku.

Po 5 latach od zawieszenia postepowania z powodu śmierci strony sąd umorzy postepowanie.

ABY napisał:
Po 5 latach od zawieszenia postepowania z powodu śmierci strony sąd umorzy postepowanie.

Co oznacza umorzy postępowanie Po śmierci Wujka zmarło 4 jego braci , po zmarłych ciociach uwzględnionych już w podziale umarło 2 kuzynów

Nie dość że mi smuto to jeszcze ma być umorzenie - czego ma dotyczyć
założonej sprawy o zniesienie współwłasności ?

Ogólnie to mocno się spadek podzielił jeden z Wujków miał 7 dzieci z cała pewnością nie zgodnych ze sobą

Co proponujecie bym mógł zrobić

Czy sąd nie ma obowiąku samemu ustalić spadkobierców ktrzy przybyli

To na stronach postepowania spoczywa obowiazek ustalenia spadkobierców zmarłych stron I Sąd tego za was nie zrobi.Po każdej zmarłej osobie która była uczestnikiem tego postepowania należy przeprowadzić stwierdzenie nabycia spadku lub poświadczenie dziedziczenia u notariusza.Te dokumenty należy złożyć do sądu.Wówczas sąd podejmie zawieszone postepowanie sądowe.Czy dostałeś z sądu zawiadomienie o zawieszeniu postepowania z powodu śmierci uczestnika? tam jest wskazane z jaka datą nastąpiło zawieszenie postepowania .Od tej daty biegnie czas w którym spadkobiercy powinni wskazac spadkobierców zmarłych uczestników i maja na to czas 5 lat .Jezeli tego nie zrobia sąd umorzy postepowanie w sprawie zniesienia współwłasności.Jęśli beda juz te stwierdzenia nabycia spadku możesz spróbowac odkupić udziały w spadku na podstawie aktu notarialnego od poszczególnych spadkobierców.Jeżeli nie będzie zgody sprawa bedzie się długo ciągnąc .Czy to ty jesteś wnioskodawcą w tym postepowaniu sądowym?

Otóż sprawę założyła maja siostra - o zniesienie współwłasności z nakazem spłaty spadkobierców ze wskazaniem na mnie do czego się poczuwam . Ja natomiast żadnej informacji z sądu nie otrzymałem o zawieszeniu a 2 spadkobierców zmarło 2 lata temu jeden rok temu a jeden w kilka miesiecy po założeniu sprawy około 4-5 lat

Czy sąd może zdecydować za ułamkowe części jeżeli spadkobiercy rzędu 1/144 się ogólne nie interesują i nie będą nigdzie się wstawiać

Czy sąd został poinformowany o smierciach uczestników postepowania. Wnioskodawczyni czyli pana siostra powinna zgłosic do sądu fakt śmierci poszczegónych uczestników.Ty jako uczestnik postepowania również możesz poinformować sąd o smierci uczetników wysyłając wpismo z syngaturą toczącej się sprawy.Mozesz napisać wniosek by sąd zobowiazał wnioskodawczynię -twoją siostrę do złożenia aktów zgonu zmałych uczestników co będzie podstawą zawieszenia postępowania.Poinformuj swoja siostrę ze sprawa może być niedługo umorzona jesli nic nie zrobicie w sprawie zmarłych uczestników.

No to się robi mało perspektywicznie

Pogadam z wnioskodawcą ma pełnomocnika może uda się coś przyśpieszyć

Będę niestety musiał zrezygnować z opłat DO GMINY

a POWIEDZCIE MI CZY MAM PRAWO wzywać do zwrotu poniesionych przemknie kosztów pozostałych spadkobierców

Wnioskodawczyni ma pełnomocnika i nic sie w tej sprawie nie dzieje? Do utrzymywania nieruchomości są zobowiązani wszyscy współwłaściciele.Masz prawo wezwać pozostałych współwłaściceli do ponoszenia kosztów zgodnie z ich udziałem w spadku.Jeżeli tego nie uczynią możesz w sądzie żadać rozliczenia tych kosztów.Powinieneś złożyć wniosek o rozliczenie kosztów utrzymania spadku ponieważ ty jako jedyny ze spadkobierców ponosisz te koszty.Jesli nie złożysz takiego wniosku w sądzie po zakonczeniu sprawy nie bedziesz juz mógł żądać rozliczeń .

Ostatnia edycja:
ABY napisał:
Wnioskodawczyni ma pełnomocnika i nic sie w tej sprawie nie dzieje? Do utrzymywania nieruchomości są zobowiązani wszyscy współwłaściciele.Masz prawo wezwać pozostałych współwłaściceli do ponoszenia kosztów zgodnie z ich udziałem w spadku.Jeżeli tego nie uczynią możesz w sądzie żadać rozliczenia tych kosztów.Powinieneś złożyć wniosek o rozliczenie kosztów utrzymania spadku ponieważ ty jako jedyny ze spadkobierców ponosisz te koszty.Jesli nie złożysz takiego wniosku w sądzie po zakonczeniu sprawy nie bedziesz juz mógł żądać rozliczeń .

Dziękuje za informacje

A czy sąd ma prawo decydować za osoby które się nie stawiają na sprawie i mają w nosie to postępowanie .W jakim trybie może za nich podjąć decyzje. Nie ukrywam że podziła bedzie nawet na bardzo małe części rzedy 1/256 w niektórych przypadkach z uwagi na liczną rodzinę

Powrót