Zniesławieniena prywatnej grupie na FB

• Autor wątku Autor wątku user273085
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user273085

Stały bywalec
Odpowiedzi
699
Dobry wieczór dostałem od siostry taki screen ze strony która jest prywatna na facebookowej grupie.
Chciałbym złożyć zawiadomienie odnośnie popełnienia przestępstwa na moją szkodę. Twarz nie została zasłonięta a opis jest kompletnym kłamstwem bo nikomu nic nie chciałem sprzedać. Po za tym zostaje zostałem oczerniony. No niefajnie
Proszę poradzić mi co mam w takiej sytuacji zrobić Czy mam uda ci się do prokuratury czy na policję żeby ustalić osobę która to zrobiła. Ja doskonale pamiętam tą osobę i jej twarz ale niestety nie pamiętam jej imienia i nie mam pojęcia jak ma na nazwisko.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Albo na policję albo do prokuratury, z tym że zawiadomienie możesz wysłać listem (wraz z całym opisem i informacjami / dowodami, którymi dysponujesz).

Oraculium napisał:
Albo na policję albo do prokuratury, z tym że zawiadomienie możesz wysłać listem (wraz z całym opisem i informacjami / dowodami, którymi dysponujesz).
Okej dziękuję serdecznie za odpowiedź. To znaczy teraz napisałem do administratora. Mam nadzieję że to poskutkuje. Niestety nie znam danych tej osoby , czyli policja mi pomoże w identyfikacji ?

Załączniki

Tak, policja ma narzędzia do identyfikacji osób, w tym możliwość pozyskania informacji z Facebook'a.

Oraculium napisał:
Tak, policja ma narzędzia do identyfikacji osób, w tym możliwość pozyskania informacji z Facebook'a.
Super czyli najlepiej zadzwonić do dyżurnego i umówić się na spotkanie z policjantem który spisze protokół ? I wtedy ze spisanym protokołem i ze wszystkimi dowodami mogę składać pozew. Naprawdę olałbym temat ale moja mama do mnie zadzwoniła dzisiaj rano i też moja siostra się o tym dowiedziała i żona mojego brata i mojego brata znajomi. Bardzo się to rozeszło po rodzinie. A jak już rodzina jest w to wymieszana to ja nie mogę sobie pozwolić na to że moje imię będzie bezczeszczone w internecie

Formalnie nie ma czegoś takiego jak „prywatna” grupa na fb, nawet jak dostęp do niej jest ograniczony to nadal jest to przestrzeń publiczna (czasem użytkownicy takich grupek zanim zastanowić się nad tym co piszą mają czelność jeszcze płakać, że się coś „wynosi”, myli im się z prywatnym pamiętniczkiem), więc tym bardziej walcz o swoje.

lexyy napisał:
Formalnie nie ma czegoś takiego jak „prywatna” grupa na fb, nawet jak dostęp do niej jest ograniczony, to nadal jest to przestrzeń publiczna, więc tym bardziej walcz o swoje.
Napisałem tej dziewczynie przedsądowe wezwanie i post został usunięty a ona mnie na Facebooku zablokowała. Nie wiem jak to się stało że ją dorwałem na Facebooku ale jestem chyba dobrym detektywem. Teraz w tym momencie mam wszystkie dowody złożone na policji z potwierdzeniem przyjęcia. Nie wiem co mam robić czy mam iść do sądu jak usunęła wszystkie materiały czy odpuścić. Najgorzej że moja rodzina bardzo to przeżyła.

k.y napisał:
Napisałem tej dziewczynie przedsądowe wezwanie i post został usunięty a ona mnie na Facebooku zablokowała. Nie wiem jak to się stało że ją dorwałem na Facebooku ale jestem chyba dobrym detektywem. Teraz w tym momencie mam wszystkie dowody złożone na policji z potwierdzeniem przyjęcia. Nie wiem co mam robić czy mam iść do sądu jak usunęła wszystkie materiały czy odpuścić. Najgorzej że moja rodzina bardzo to przeżyła.

Jak uważasz, teoretycznie mogą uwalić za niską szkodliwość czynu, bo tu wszystko rozbija się nie tylko o samą treść, ale też o efekt (więc trzeba wykazać np, że dana treść nam zaszkodziła). Technicznie istnieje też możliwość notarialnego zabezpieczenia takich treści ale w praktyce rzadko kto to robi.

Niestety konflikt trwa dalej i nabiera rozmachu. Po tym jak napisałem tej pani
Wezwanie przedsądowe do zaprzestania naruszeń dóbr osobistych. Gdańsk , 06.01.2026

Kolejny post wrzucony wczoraj jako znowu anonimowy użytkownik.

Do tego doszły groźby karalne mój brat widział te wszystkie posty i jego jakieś tam znajome i mój brat mi napisał na messengerze że jak mnie znajdzie to łeb mi urwie bo robię tak zwany przypał.

Załączniki

Chłopie weź usuń tindera i olej te dramę (szkoda nerwów). Idź na siłkę czy coś, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót