Zniewazenie, prosze o pomoc!

• Autor wątku Autor wątku pablopablo6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablopablo6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam pytanie, zostalem oskarzony o zniewazenie fukncjonariusza publicznego oraz naruszenie nietykalności cielesnej ( w formie odepchniecia reką). Nie przyznalem sie do winy, bo tego nie zrobilem. Jesli zostalbym skazany to moglby mi ktos napisac w praktyce ile moge za taki czyn dostac? wiem ze zniewazenie jest do 1 roku, a naruszenie do lat 3. Ale mi chodzi bardziej o jakis konkret. Z gory dziekuje za pomoc!!

Trudno powiedzieć. Np. zawiasy rok na trzy.

ale zadne aresztowanie mi za to nie grozi?

No, no moderator się wykazał :)
Tragedia czasami na tych forach.

Warto zacytowac (czego nie lubie) tresc odpowiednich przepisów:

Kodeks Karny:

art. 222
§ 1. Kto narusza nietykalność cielesną funkcjonariusza publicznego lub osoby do pomocy mu przybranej podczas lub w związku z pełnieniem obowiązków służbowych,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 wywołało niewłaściwe zachowanie się funkcjonariusza lub osoby do pomocy mu przybranej, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.

Teraz sprawa jest chyba jasna.

ja juz mowilem ze te przepisy znam, ale moglbys mi powiedziec tak w praktyce co za to moge dostac? i czy mam sie obawiac wiezienia? z gory dzieki

Nie wiem co rozumiesz przez tragedię.
Rok na trzy to jest własnie prawdopodobny wyrok.

ale czy moglby mi ktos napisac czy moge sie za takie cos obawiac wiezienia czy tylko zawiasy?

a czy sad juz po rozprawie przesyla jakas wiadomosc do zakladu pracy?

to zależy gdzie pan pracuje i czy wymaga tego interes publiczny..

Proszę przeczytać art.21 kodeksu postępowania karnego

No trudno powiedzieć.
Teoretycznie organy i tak powinny to ustalić, w ramach zbierania danych osobopoznawczych- art. 213 kpk.

no wiem, ale jakbym mnie juz policja przesluchiwala i powiedzialbym ze nie pracuje to moge jakies duze konsekwencje poniesc?

Powrót