znieważenie

• Autor wątku Autor wątku miły_byd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miły_byd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.
Sytuacja wygląda tak:
mam w sądzie grodzkim procesa z oskarżenia prywatnego o znieważenie. I teraz mam zatem kilka pytań:

1. Czy znieważenie to wykroczenie czy przestępstwo?

2. Jakie kary przewiduje kodeks karny za znieważenie?

3. Załóżmy, że to wykroczenie. Generalnie - czy człowiek, który był karany za wykroczenie również figuruje w KRK jako karany i ma jak to się popularnie mówi "kryminalną przeszłość"?

4. Bez względu na to czy to przestępstwo czy wykroczenie, załóżmy, że dostanę jakąś grzywnę w postaci finansowej, bądź też robót publicznych. Czy człowiek ukarany w ten sposób również figuruje w KRK, czy też w KRK figurują tylko ci, którzy siedzieli?

5. Planuję złożyć wniosek o obrońcę z urzędu.
a) Czy jest szansa, że sąd w ogóle przyjmie taki wniosek?
b) Jeżeli nawet tak, to jakie są szanse na to, że w ogóle ten obrońca będzie się starał mnie bronić?
Bo sprawa ma się tak: popełniłem czyn zabroniony, wina moja nie budzi wątpliwości, ten obrońca i tak nie ma szans na wygranie sprawy. Więc może po prostu przyjść na rozprawę i się nie w ogóle nie starać by mnie wybronić. Po prostu mój interes może mieć centralnie w dupie, a jedynie może mu chodzić o to by wziąć kasę za to że poprowadzi moją sprawę (bo i tak z góry wiadomo, że premii za wygranie sprawy nie dostanie). I co w takiej sytuacji zrobić, bo nie da się w żaden sposób udowodnić, że obrońca z urzędu nie nie wypełnił należycie swoich obowiązków.

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam: Miłosz.

1. Znieważenie to przestępstwo (występek), figuruje w Kodeksie Karnym.
2. Grozi kara grzywny lub ograniczenia wolności.
3. Człowiek ukarany za wykroczenie karą np. grzywny nie figuruje w krk, sprawy z wykroczenia figurują tylko w przypadku kary aresztu.
4. Jeśli będziesz ukarany będziesz figurować w KRK.
5. Co do sędziego z urzędu: zależy to od sytuacji majątkowej.

A jeżeli dostanę grzywnę, to jaka jest jej minimalna, a jaka maksymalna wysokość?

I jak wygląda sytuacja w przypadku ograniczenia wolności? Tzn. jak przelicza się te stawki dzienne - jedna stawka dzienna to ile godzin pracy i ile wynosi obecnie stawka dzienna?

Aha - i co w sytuacji niewykonania polecenia sądu (sąd np. nakaże przeprosić, a ja tego nie wykonam)? Odsiadka?

Powrót