Znieważnie na forum

• Autor wątku Autor wątku jz13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jz13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem tutaj nowy i jest to mój 1 post więc wybaczcie jeśli nie tutaj.

Mam taki kłopocik.

Pewnych rzeczy nie zrobiłem a gościu na pewnym forum obraża mnie, oskarża mnie nie podstawnie nie mając dowodów (bo takich nie ma gdyż nic nie zrobiłem takiego ale udowodnić nie moge) i mam pytanie co tutaj mam zrobić ?
Chciałem w pierwszym stopniu załozyć jakąś sprawę w Sądzie Cywilnym, jedni mi tak doradzają inni nie twierdząc że nawet jak wygram to będzie to mała szkodliwośc i gość zostanie jedynie zmuszony do słownych przeprosin na forum.

Co robić ?
Poradzcie.

RE: Witam

+ Z oskarżenia prywatnego:
- art. 212. § 2. KK - pomówienie za pomocą środków masowego komunikowania,
- art. 216. § 2. KK - znieważenie za pomocą środków masowego komunikowania.
+ Policja:
- art. 107 KW - dokuczenie.
+ Sprawa cywilna:
- odszkodowanie za naruszenie dóbr osobistych.

Pozdrawiam :cool:

A czy tu nie ma znaczenia, że na forum występuje się pod nickiem - nie obraża się danej osoby z imienia i nazwiska tylko jakąś osobę pod, która ukrywa się pod jakąś nazwą?
Pytam z ciekawości ofc.

jz13 napisał:
Pewnych rzeczy nie zrobiłem a gościu na pewnym forum obraża mnie, oskarża mnie nie podstawnie nie mając dowodów (...)
Zakładam, że autor tematu wie o czym pisze :) W innym wypadku to co napisałem powyżej nie ma sensu, a jedyne co mu można zrobić to usunąć konto na forum, jeżeli taka będzie decyzja administracji.

Grim Reaper napisał:
Zakładam, że autor tematu wie o czym pisze :) W innym wypadku to co napisałem powyżej nie ma sensu, a jedyne co mu można zrobić to usunąć konto na forum, jeżeli taka będzie decyzja administracji.

Administratorem to ja jestem i już go zbanowałem.

Gość oskarżał mnie pisząc na mój nick ale ten jest akurat w kraju znany gdyż jak się podpisuję na forach to między imieniem a nazwiskiem jest nick.
No i jeszcze jedno, napisałem mu że jak ma problem to niech się stawia u mnie lub ja pojadę do niego i możemy w 4 oczy porozmawiać po przez dłonie.
To poszło na pw bo mnie już gość tak wyprowadził z równowagi że nie wytrzymałem.

WojtekMich napisał:
A czy tu nie ma znaczenia, że na forum występuje się pod nickiem - nie obraża się danej osoby z imienia i nazwiska tylko jakąś osobę pod, która ukrywa się pod jakąś nazwą?
Pytam z ciekawości ofc.

Dane osobowe – termin prawniczy, który w prawie polskim został zdefiniowany w ustawie dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych. Oznacza wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej

nick internetowy

pamiętam sprawę z przed 1.5 roku około ,znieważona kobieta na czacie ( występowała pod nickiem)o zniesławienie wygrała proces i jej konto powiększyło się o 5 tys zł,szukaj w "archiwum wp.pl ,bo tam czytałam

No tak ale jak mu nawet pogroziłem że możemy się spotkać i porozmawiac na ręce ?
A jak zinterpretują to jako pogróżkę ?

Witam ...
mój pierwszy post ale również znieważenie na forum gazety gp24.pl
Pytanie moje czy mam szansę wygrać sprawę z osobą, która mnie ponawia na forum, ponieważ art. powyższe wskazują się dobre do mojej sprawy.

Na forum gazety zostałem z nazwiska obsmarowany, że jestem łysy mam zeza, moje zwierzęta są wygłodzone,zaniedbane na wszystko mam "wywalone", na podwórku nieporządek, pisano również o mojej rodzinie.
W jaki sposób i ile posiadam kochanek.

Prowadzę firmę obawiam się, że mój wizerunek został zachwiany.
Chciałbym sprostowania w gazecie czy na forum.
Czy jest to możliwe?

Tak możliwe :) Sąd może może nakazać podanie wyroku do publicznej wiadomości, przestępstwo z art. 212. § 2. KK ścigane jest z oskarżenia prywatnego (tak jak przeważnie oskarżającym jest prokurator, tutaj jest nim sam pokrzywdzony).

Bardzo dziękuję za udzielenie odpowiedzi.

Man jeszcze pytanie wprowadzając wniosek do sądu jaki ponoszę koszt? Czytałem, że jest to kwota 300zł.

Jutro pojadę do gazety może uda mi się zablokować forum, ponieważ wątek na mój temat ciągnie się od wczoraj.

Dziękuję jeszcze raz.

Powrót