Zniszczenie pożyczonego przedmiotu

• Autor wątku Autor wątku piopid
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piopid

Dzień dobry
Mam problem z sąsiadem, pożyczyłem mu pewną maszynę rolniczą wraz z wałem przegubowo-teleskopowym do połączenia jej z ciągnikiem. Wał został zniszczony na skutek użycia niezgodnego z przeznaczeniem, nie było to uszkodzenie na skutek wyekspoatowania lub naturalnego zużycia elementów. Sąsiad przez około 1,5 roku zbywał mnie, że odkupi lub naprawi wał, w końcu był mi potrzebny "na już" i kupiłem nowy w najbliższym sklepie. W ocenie sąsiada kupiłem zbyt drogi wał i może oddać mi połowę jego ceny. Nie zgodziłem się, po wymianie zdań usłyszałem "spie.. bo ci przyje..." i uciekł do mieszkania (wybrałem się do niego). Czy jest sens zakładać sprawę w sądzie, będę musiał mieć opinię rzeczoznawcy jaka była wartośc starego wału itp? Czy jego groźby mogę zgłosić na policję?
Pozdrawiam
Piotr

jeśli chcesz odzyskać pieniądze to jest sens zakładać sprawę, podejrzewam, że bez opinii biegłego się nie obejdzie. groźby możesz zgłosić na policję, ale jeśli nie było świadków to lepiej sobie podaruj

Świadkowie - napewno słyszeli to jego domownicy, więc wiadomo... Gość nadużywa alkoholu i znany jest z wyciągania rąk i grożenia.

Ostatnia edycja:
Powrót