Zniszczenie umowy oraz faktury VAT w celu ukrycia przychodów

• Autor wątku Autor wątku Fryzjer1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fryzjer1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Kilka miesięcy temu kupowałem mieszkanie korzystając z usług pośrednika nieruchomości. Osoba ta w umowie określiła swoją prowizję na 1,5% od wartości nieruchomości. Następnie zaoferowała mi obniżenie tej prowizji o wartość podatku VAT jeśli oddam jej umowę oraz fakturę, którą mi wystawiła. Zgodziłem się i zapłaciłem 9 tys zamiast 11 tys, a pośredniczka przy mnie potargała te dokumenty. Pytanie co mi grozi za to, że brałem udział w ukrywaniu przez tego pośrednika przychodów i nieodprowadzenia podatku VAT. Zastanawiam się czy nie zgłosić się z tym do US i jestem gotów dopłacić te 2 tysiące VAT-u, ale obawiam się konsekwencji karnych. Jaka kara grozi pośredniczce?

Z góry dziękuję za odpowiedź i proszę o nie ocenianie. Wiem, że to nie było uczciwe.

Pozdrawiam.

Posiadasz jakikolwiek dokument z którego by wynikało że zapłaciłeś prowizję?

Mam ksero faktury VAT (bez pieczątki i podpisu) oraz ksero umowy (z podpisem właściciela biura, a nie samej pośredniczki). Oprócz tego mój telefon nagrywał wtedy wszystkie rozmowy, więc posiadam kopie tych rozmów, w których umawiamy się na różne rzeczy m.in. na odbiór prowizji w gotówce przez jej wspólnika (właściciela biura, a prywatnie jej męża podobno, choć mają różne nazwiska). W tej rozmowie specjalnie spytałem w jakim celu mam wziąć ze sobą umowę i fakturę, a ona odpowiedziała "no do zniszczenia". Dodatkowo mam nagraną całą rozmowę w samochodzie z tym jej mężem, gdy mówi "dobra, to targamy komisyjnie [dokumenty]" i liczy kasę.

Powrót