zniszczone meble przez oszustwo ze strony wynajmującego

• Autor wątku Autor wątku anulka2014
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anulka2014

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pytanie dotyczące mebli, które zmuszona byłam pozostawić w lokalu, który wynajmowałam, ponieważ okazało się, że w budynku były pluskwy. Oszacowałam straty na ok.3000 zł łącznie z remontem na jaki się zgodziliśmy wykonać pod warunkiem, zamieszkania tam minimum rok. po czterech miesiącach walki i z mieszkaniem jak i robactwem nie podołaliśmy zadaniu, ponieważ ukąszenia były zbyt obszerne i zbyt częste. Moje dziecko oraz mąż są alergikami i pogorszył się ich stan zdrowia ze względu na chemię stosowaną do dezynsekcji. Pan, który wynajmował, nam to mieszkanie, kolokwialnie mówiąc wypiął się na nas, twierdząc, że mogę zabrać swoje rzeczy, co oczywiste jest, że nie nadawały się już do użytku. Jedynym problemem jest czas jaki upłynął, ponieważ umowa podpisana była w 2012 roku.
Moje pytanie brzmi jakie szanse mam odzyskać stracone mienie? Jeśli tak jak tego dokonać? Czy są na to konkretne paragrafy?

Proszę pomóżcie.
ps. nadmienię iż mam pewne podstawy, aby twierdzić iż pan właściciel jest osobą chorą psychicznie (schizofrenia), dodatkowo mimo umowy, nikt w administracji nie wiedział o zamieszkujących trzech osobach, mimo obowiązku zgłoszenia ilości osób zamieszkujących( np. płatność za dźwig w budynku liczony jest od osoby), więc mam podejrzenia, że jest również oszustem podatkowym, ze względu na niechęć płatności przelewem bankowym.

Powrót