Znów allegro, wcześniej wyrok za 286 1kk

• Autor wątku Autor wątku Rastlin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rastlin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dzień Dobry wszystkim,
mam pytanie.... sprzedałem kiedyś na allegro (dokładnie w czerwcu)
grę online z kodem, który później mimo moich wcześniejszych przekonań wygasł (sam myślałem, że dostałem nie trial tylko pełną wersję)

... użytkownik chciał zwrot pieniędzy, ale ja nieumyślnie nie sprawdzałem tej skrzynki pocztowej (wcześniej dostałem pozytywa, więc uważałem sprawe za zakończoną)... dopiero kiedy przyszedł do mnie policjant na wywiad, dowiedziałem się o co chodzi... zaraz potem onalazłem jego numer konta itd. i przelalem pieniadzę (60zł - taka by ła kwota)

Między czasie przyszło mi jednak wezwanie na KMP, w sumie.. na za tydzień, czy coś mi może grozić?

Chciałbym potwierdzić, że zeznam tak jak i tutaj napisałem, że było to nieumyślnie spowodowane, niestety mam już jeden wyrok w zawieszeniu z tego artykułu... który dostałem 2 lata wcześniej, zupełnie w odbiegającej jednak sprawie.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź

P.S. Czy to, że dostałem wezwanie na policje może oznaczać, że od razu chcą mnie "zabrać" czy narazie tylko przesłuchać?

przesłuchać -- jak by chcieli zabrać ...-toby juz to zrobili w czasie wizyty policjanta..:)

Dzięki w takim razie za chwile otuchy, ale mam kolejne pytanie... czy jeśli pieniądze są zwrócone... poszkodowany oddala wniosek na policji to czy nadal moga (Policja, Państwo, Prokuratura.. ktokolwiek) lub chcą mnie karać?

to zależy kiedy zwrociłeś te pieniadze - przed kontaktem policjanta z toba czy po....

O ile przed to postępowanie najpewniej zostanie umorzone ,ale jeśli dopiero po to niekoniecznie...-mozna skierować AO ,a fakt wpłaty wpływa na twoją korzyść ,ale de facto do czynu doszlo..

no właśnie jednak, do czynu doszło... tymbardziej, że oddałem pieniądze gdy przypomniał mi policjant o sprawdzeniu tej skrzynki mailowej...
... A czy można w tym przypadku stosować (jeśli "odpukać") zostane ukarany, karę łączną... tzn... pojde siedzieć czy raczej nie?

siedzieć pewnie nie ,ale kolejne zawiasy +grzywna+zwrot kosztow jak najbardziej realne

[cytat:1naqitql]Dzień Dobry wszystkim,
mam pytanie.... sprzedałem kiedyś na allegro (dokładnie w czerwcu)
grę online z kodem, który później mimo moich wcześniejszych przekonań wygasł (sam myślałem, że dostałem nie trial tylko pełną wersję)
[/cytat:1naqitql] Pytanie istotne czy miałeś wogóle prawo do sprzedawania gry..
To precyzuje licencja tej gry..
Bo ze sprzedawanie gry programów komputerowych jest całkiem inaczej niż ze sprzedawaniem innych przedmiotów.. Zasadniczo to nie ty jesteś właścicielem gry programu komputerowego tylko autor , wytwórca etc.
I tu możesz podpadać pod złamanie Ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych..

A paragraf 286 tez moze miec zastosowanie..Odwiesza wyrok sąd nie policja..
Policja może Ciebie zatrzymać i wystąpić o areszt tymczasowy chociaż nie sądze by to miało miejsce w tym przypadku..

Markiz32.... szczerze i tak bardzo pocieszające, ale mogę dostać kolejne zawiasy z 286 1 kk? ....
Ten artykuł jest dla mnie zbyt rozległy, większość przestępstw gdzie jest mowa o $ podlega pod 286 1 kk

[cytat:12za0dh2]Pytanie istotne czy miałeś wogóle prawo do sprzedawania gry..
To precyzuje licencja tej gry..[/cytat:12za0dh2]
Grę ściąga się z internetu ze strony dystrybucji (za darmo)
kupuje się online (lub w sklepie) klucze z licencja

[cytat:12za0dh2]A paragraf 286 tez moze miec zastosowanie..Odwiesza wyrok sąd nie policja..
Policja może Ciebie zatrzymać i wystąpić o areszt tymczasowy chociaż nie sądze by to miało miejsce w tym przypadku..[/cytat:12za0dh2]

Dzięki

[cytat:220e74l7]Grę ściąga się z internetu ze strony dystrybucji (za darmo)
kupuje się online (lub w sklepie) klucze z licencja[/cytat:220e74l7]
Czyli dokładnie nie miałeś prawa jej sprzedawać pod żadną postacią..

Tzn. jeśli posiadałem licencyjny klucz i go odsprzedałem to też jest niezgodne z prawem?

P.S. co do innych odpowiedzi, czy zgodzisz się z markiz32?

Chciałbym, żeby się ktoś jeszcze wypowiedział :(
Bo czuję się jeszcze troche zagubiony, nie wiem jakimi argumentami mógłbym się bronić i co powiedzieć na przesłuchaniu

Nikt więcej nie pomoże...? wolalbym wiedzieć co mnie może czekać we wtorek na Policji... czy mam już się stresować czy czekać... ?

[cytat="Rastlin"]Nikt więcej nie pomoże...? wolalbym wiedzieć co mnie może czekać we wtorek na Policji... czy mam już się stresować czy czekać... ?[/cytat]
Nie bardzo tu idzie pomóc!!
Nie znamy licencji na to oprogramowanie.. w licencji zapewne jest zapisane o warunkach korzystanie z produktu. Kożde oprogramowanie zazwyczaj cos takiego (EULA )posiada.
Przykładowo
Może by to licencja OEM tylko do zainstalowania na twoim komputerze w tedy podlega sprzedaży wraz z twoim komputerem i to po uprzednim skasowaniu innych kopii pozostających w Twoim posiadaniu.. Lub licencja BOX która umożliwia na więcej..
Dlatego nikt więcej ci w tym na dzień dzisiejszy pomóc nie moze..

Dobrze, ale to podlega 286 1 kk za który mam już wyrok, czy można to jakoś połączyć w jeden wyrok i jedna karę, albo dostać 2 raz kare w zawieszeniu?

Powrót