zobowiązania poręczyciela

• Autor wątku Autor wątku Marysiaf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marysiaf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Jestem poręczycielem kredytu męża. którego od 3 m-cy nie spłaca. Przed nami sprawa rozwodowa, mąż unika wszelkiej odpowiedzialności i zobowiązań wobec dzieci i banku. Rata kredytu jest zbyt wysoka bym mogła ją uregulować, moje wynagrodzenie netto wynosi 1067 zł, a rata kredytu 920 zł. Mam na utrzymaniu 2 dzieci, alimenty nie są jeszcze zasądzone i boję się postępowania komorniczego. Stąd moje pytanie odnośnie czynności komorniczych, gdy mąż jest nieosiągalny. Czy w tym przypadku komornik skieruje swe kroki do poręczyciela bez wysiłku ściągalności zaległości od kredytobiorcy? jakie są procedury i czy umowa kredytowa jest prawomocna poręczycielem została osoba bezrobotna, nie wykazująca dochodów? bardzo proszę o odpowiedź.

1. Czy w tym przypadku komornik skieruje swe kroki do poręczyciela bez wysiłku ściągalności zaległości od kredytobiorcy? --------- o tym decyduje wierzyciel a nie komornik
2 a żeby trafiło to zadłużenie do komornika bank musi wystąpić do sądu , nadać klauzule wykonalności i wtedy może skierować do komornika

Jako poręczyciel jest Pani dla banku dłużnikiem solidarnym, tak więc egzekucja należności może ostatecznie być skierowana przeciwko Pani, decydentem jest w tej sprawie wierzyciel (bank), ze swojego doświadczenia jednak wiem, że zanim sprawa trafi do komornika, wierzyciel będzie najpierw próbował skontaktować się z Panią (kierując monity, wezwania do zapłaty etc.) warto prowadzić z bankiem rozmowy, na pewno nie unikać kontaktu ...

Witam,
Wezwania do zapłaty niestety zostały mi przysłane i sprawą zajmuje się już kancelaria finansowa, rozmawiałam osobiście i tel. i powiedziano mi że mam miesiąc na spłatę pozostałej kwoty kredytu tj. 25000zł, za miesiąc sprawę przejmie sąd i podejmie decyzję a koszty ulegną zwiększeniu. Próbowałam również zmniejszyć ratę kredytu składając wniosek o rewaloryzację jednakże bank nie przychylił się do mej prośby. Obawiam się że komornik zajmie moją pensję, która jest i tak niewystarczająca na utrzymanie 3 osób (1064 zł netto/1500 zł brutto).

Czy komornik ma prawo również oprócz części wynagrodzenia zająć zasiłek rodzinny i stypendium socjalne wpływające na to samo konto?

Marysiaf napisał:
Witam,
Jestem poręczycielem kredytu męża. którego od 3 m-cy nie spłaca. Przed nami sprawa rozwodowa...
Dopóki wspólnota majątkowa nie zostani wyłączona sądownie, trudno mówić o jakimkolwiek podziale odpowiedzialności osób pozostających w związku małżeńskim.

Marysiaf napisał:
Czy komornik ma prawo również oprócz części wynagrodzenia zająć zasiłek rodzinny i stypendium socjalne wpływające na to samo konto?
Teoretycznie nie, ale należy wykazać co jest czym, poza tym istotne znaczenia ma wysokość dochodu - przy podanej wielkości Pani zarobków nie bardzo widzę możliwość jakiegokolwiek jego obniżenia poprzez obciążenie spłatą kredytu poprzez komornika. Będąc komornikiem stwierdził bym brak możliwości zajęcia wpływów na Pani konto, albowiem kredytodawca powinien zastanowić się komu pożycza pieniądze i kogo przyjmuje jako poręczyciela.

MBS napisał:
Teoretycznie nie
ależ oczywiście, że tak, komornik nie bada z jakiego tytułu środki znajdują się na rachunku
Będąc komornikiem stwierdził bym brak możliwości zajęcia wpływów na Pani konto, albowiem kredytodawca powinien zastanowić się komu pożycza pieniądze i kogo przyjmuje jako poręczyciela.
???
Po pierwsze komornik takich rzeczy nie stwierdza a po drugie na pewno nie z takich dziwnych powodów.
No nie żartujmy

znam przypadek z własnej inicjatywy , jeśli jest pani żyrantem a mąż dla banku jest nieosiągalny jest pani pierwszą w kolejności osobą do spłaty kredytu , na sprawie rozwodowej proszę przedstawić ten kredyt , jeśli chodzi o komornika to na wniosek wierzyciela czyli banku ma prawo ściągnąć z pani zadłużenie nie więcej niż 50% wynagrodzenia . Nie znam przypadku by komornik pobierał zaległość z alimentów czy zasiłku rodzinnego itp .

niestety komornik nie zastanawia się nad tym czy ktoś ma czy nie na życie , jest tak samo naciskany przez wierzyciela o spłatę długu jak np pani przez bank który chce zwrotu pożyczki , ja osobiście zarabiałam netto ( na rękę ) 1348 zł z czego komornik zabierał mi 600 zł nie pytając mnie czy mam na utrzymaniu małe dziecko ,

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jako żona kredytobiorcy poręczyłam mężowi i dla banku był nieistotnym fakt, iż nie osiągałam żadnych dochodów, byłam osobą bezrobotną. Cały nasz wspólny majątek mąż zabrał, gdy się wyprowadzał. Teraz już wiem, że nie miał do tego prawa.

jeżeli zgłosi pani pozew o rozwód proszę także złożyć pozew o podział majątku jak i długów które zaistniały podczas waszego małżeństwa

Pierwszą sprawę mam już w przyszłym tygodniu, na pewno się na jednej nie skończy, gdyż wniosłam o rozwód z orzeczeniem o jego winie i częściowym ograniczeniem praw rodzicielskich, wniosę o podział naszego majątku i wspólnego niestety zobowiązania.

Ja już przez to przechodziłam jeżeli posiada pani jakiekolwiek dokumenty na temat długo , majątku proszę je ze sobą zabrać na sprawe . Najlepiej jak by pani udokumentowała na co był brany kredyt czy tylko na potrzebę męża czy waszą , gdyż wtedy sąd może zasądzić splate dlugu tylko małżonkowi a tak może podzielić dług po równo do spłaty

Myślałam o tym, by wnioskować w banku o historię operacji bankowych. Mąż niezwykle lekko korzystał z karty będąc kierowcą. Liczę na to, że chociaż na wyciągach będzie podana miejscowość, w której mąż wypłacał pieniądze. Dziś właśnie otrzymałam informację jako poręczyciel o zerwaniu umowy kredytowej, sprawa za 30 dni zostanie przekazana do sądu.

Teraz mam tylko pytanie czy konto jest państwa wspolne czy tylko małżonka

To konto z tego co pamiętam było wówczas wspólne. Minęły 3 lata i nie pamiętam czy widniałam jako współwłaściciel czy jako pełnomocnik.

Jeżeli konto jest wspólne to może pani spokojnie wyciągnąć z konta z tego co mi wiadomo rok do tyłu jest bezpłatny a każdy misiąc dalej kosztuje około 25 zł , tak na wyciągu będzie napisane gdzie była dokonywana płatność kartą np będzie podana nazwa sklepu i miejscowość . jeżeli samej nie uda się pani wyciągnąć tych wyciągów prosze poprosić o to sond na rozprawie rozwodowej

Powrót