Zobowiązanie do zapłaty % od kwoty sprzedaży a darowizna

• Autor wątku Autor wątku majbea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majbea

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry. Chciałabym dokonać darowizny domu, którego jestem wyłączną właścicielką na rzecz mojej mamy. Podczas podziału majątku przy rozwodzie, zgodziłam się, by w akcie notarialnym był zapis, że w przypadku sprzedaży domu, jestem zobowiązana do zapłaty na rzecz byłego męża "symbolicznego" 1% od kwoty sprzedaży. Teraz za bardzo nie wiem, jak działa ten zapis, gdy chcę przenieść własność na mamę na drodze darowizny. Czy ten zapis nadal obowiązuje? Jeśli tak, to od jakiej kwoty mam wyliczyć ten 1%?

majbea napisał:
Teraz za bardzo nie wiem, jak działa ten zapis, gdy chcę przenieść własność na mamę na drodze darowizny. Czy ten zapis nadal obowiązuje? Jeśli tak, to od jakiej kwoty mam wyliczyć ten 1%?
Skoro zapis dotyczył sprzedaży to siłą rzeczy nie dotyczy zbycia przez darowiznę. Może Pani zacytować dokładnie ten fragment aktu notarialnego?

"W związku z otrzymaniem przez XX nieruchomosci_1 o wartości wyższej niż nieruchomość_2_i_3, które otrzymuje YY oraz rozliczeniem nakładów (...) oświadczają, ze w przypadku sprzedaży przez XX nieruchomosci_1, zapłaci ona YY 1% ceny sprzedaży. XX poddaje się egzekucji w trybie art 777 par 1 pkt 4 Kodeksu postępowania cywilnego."

majbea napisał:
"W związku z otrzymaniem przez XX nieruchomosci_1 o wartości wyższej niż nieruchomość_2_i_3, które otrzymuje YY oraz rozliczeniem nakładów (...) oświadczają, ze w przypadku sprzedaży przez XX nieruchomosci_1, zapłaci ona YY 1% ceny sprzedaży. XX poddaje się egzekucji w trybie art 777 par 1 pkt 4 Kodeksu postępowania cywilnego."
Wyraźnie mowa o sprzedaży a nie o zbyciu więc zapis nie obejmuje darowizny ani też nie 'przechodzi' na obdarowaną.

Powrót