Zobowiazanie pieniezne czlonka rodziny wobec mnie

• Autor wątku Autor wątku miti6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miti6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,

z gory przepraszam jesli wybralem nieodpowiednie miejsce dla tego tematu ale nie wiedzialem w jakim go umiescic.

Moja sytuacja wyglada nastepujaco - wzialem w listopadzie zeszlego roku na swoje nazwisko pozyczke chwilowke dla swojego brata. On mial juz jakies zaszlosci w biku i nie mogl otrzymac a potrzebowal wiec niestety uleglem. Pieniedzy mi do tej pory nie oddal dodatkowo rzucil prace i delikatnie mowiac malo go obchodzi splata mnie. Na szczescie podpisalem z nim cos na ksztalt umowy mianowicie podpisal mi na wydrukowanej stronie - ze zobowiazuje mi sie oddac calosc kwoty do lutego.
Druga sprawa - ze wzialem dla niego abonament telefoniczny ktorego on nie oplaca. Dodatkowo sprzedal telefon do lombardu - do ktorego praw nie mial (bo umowa jest na mnie i ja mam te wszystkie papiery). Takze podpisal mi ze zobowiazuje sie placic ten abonament. (Jest data i jego podpis)

Chcialbym sie dowiedziec czy jestem w stanie cos z tym zrobic?czy ten dokument podpisany przez niego moze mi pomoc odzyskac jakos pieniadze czy jestem na calkowicie straconej pozycji?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.

ps. z rodzina naprawde najlepiej na obrazku

Dobry człowieku zarówno chwilówka jak i "abonament" musisz spłacić.
Wasze porozumienia, zobowiązania nie sa wiążące dla pożyczkodawcy i telkomu.
Jeżeli nie zapłacisz spodziewaj się egzekucji komorniczej.
Natomiast możesz dochodzić należności wynikającej z umowy i z uznania długu w sądzie powszechnym. - Pozew o zapłatę.

Rozumiem dziekuję za odpowiedz.
A jaka jest szansa - ze na podstawie tej naszej umowy sad nakaze mu zaplate? iluzoryczna czy duzo? i czy wiesz mniej wiecej jak dlugo taka sprawa moze sie rozgrywac w sadzie?

Zadajesz pytania jak ci co telefonują do EZO TV
Nie złożysz pozwu, przegrasz. Tego jestem pewien.

Zadaje pytanie bo spodziewam sie ze ludzie odpowiadajacy tutaj maja doswiadczenie i wiedze. Wiem - ze decyzja sadu zawsze moze isc w dwie strony ale na pewno jest wiele takich spraw i mniej wiecej chcialem sie dowiedziec (na podstawie doswiadczen i wiedzy innych) jaka jest szansa na wygranie i jak to dlugo moze trwac przypuszczalnie. pozdrawiam

Sprawę tel możesz zgłosić na policję - kradzież
Masz umowę, zobowiązanie (uznanie długu), możesz powołać świadków, więc się nie namyślaj. Spróbuj przez EPU
Tanio i szybko uzyskać można nakaz. Tyle, że jak goły to i egzekucja może nie przynieść pieniędzy.
Najpierw...
Wezwij go do zapłaty ( policz ile ci winien) wyznacz termin, ostrzeż, że brak zapłaty spowoduje przeniesienie roszczenia do rozpoznania przez sąd i wyślij za zpo. Jeszcze jedna podkładka.
Skorzystaj http://forumprawne.org/search.php setki razy był omawiany temat

Ok dzieki wielkie za pomoc. Pozdrawiam

Powrót