Zobowiązanie wobez US

• Autor wątku Autor wątku jaro46
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaro46

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mój ojciec podczas gdy prowadził firmę, zadłużył się w US - firma już dawno nie istnieje, ale postępowanie cały czas się toczy i dług rośnie. Problem w tym, że nie ma go teraz w kraju, a przyszło wezwanie do stawienia się osobiście w US. Ostatnim razem także musiałem ja ich nawiedzić, ale nie było to przyjemne, bowiem zostałem dokładnie przesłuchany. Czy jest możliwość, żeby poinformować ich, że tata bedzie w kraju np. za miesiąc czy dwa, lub poinformowanie że nie ma go w kraju. Czy wtedy ja musze skaładać zeznanie jako syn?

Byłbym wdziedzny za wskazanie podstawy prawnej, rozumiem, ze to postępowanie toczy się na podstawie ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2005 r. Nr 229, poz 1954 z późn. zm.) jednak w tym gąszczu pragrafów trudno mi tam znaleźć odpowiedź.

Z góry dziękuję.

a właściwie to skąd wiesz że ojca wzywają? odbierasz za niego korespondencję? to znaczy że zobowiązujesz się go powiadomić o wezwaniu
jeśli już odebrałeś to wezwanie, to byłoby lepiej zawiadomić o tym że ojciec przebywa poza terytorium kraju i będzie kiedyś tam
a poza tym, jest jeszcze jedna bardzo ważna kwestia, każdy wobec kogo toczy się postępowanie, jest zobowiązany zawiadomić US o zmianie adresu, czyli jeśli to postępowanie toczyło się w momencie gdy ojciec wyjeżdżał, powinien zawiadomić drogi US że w okresie 01.01.2009-01.10.2009 będzie zamieszkiwał Izrael, a pisma z US odbierał na plaży, jeśli nie zawiadomi, to czeka go najgorsza możliwość - doręczenie zastępcze, US będzie pisał co mu ślina na język przyniesie a biedny podatnik nie będzie miał możliwości obrony,

jeśli chodzi o przesłuchanie Twojej osoby to o ile rozumiem poszedłeś tam sam, w celu dowiedzenia się o co chodzi a zostałeś przesłuchany? nie chce mi się wierzyć,
przesłuchany możesz być, i owszem, ale tylko w toku postępowania podatkowego, w postępowaniu egzekucyjnym mogą Cie cmoknąć

Powrót