Zoergtoeslag w Holandii

• Autor wątku Autor wątku Lechu345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lechu345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, mam problem z zoergtoeslag w Holandii. Otóż złózyłem wniosek o zorgtoeslag za rok 2022, wskazałem prawidłowe dochody za ten rok. Po jakimś czasie dostałem przelew, wydałem środki które otrzymałem. Dwa miesiące później przychodzi do mnie do Polski pismo, że omyłkowo przesłali przelew nie tylko za 2022, ale także za 2023 i żądają zwrotu całkiem wysokiej kwoty. Niestety nie śpię na pieniądzach, zarabiam niewiele, jeszcze żona nie może znaleźć pracy, zatem nie chciałbym zwracać tej kwoty, tym bardziej że to nie ja popełniłem błąd, tylko urząd i pieniądze już dawno nieświadomie wydałem. Pytanie tylko, czy w takim wypadku mogę się spotkać z jakimiś konsekwencjami. Dodam że nie mieszkam w Holandii i nie planuję tam mieszkać.

Czy pracowałeś w Holandii w 2023 roku? Bo to dziwne, że zwrócili ci ubezpieczenie, które w ogóle nie było płacone...

Witam.
Pieniądze są do zwrotu.
Pomyłki się zdarzają. Możesz spróbować na raty.
Skontaktuj się z bankiem. Poproś o rozłożenie na raty. Możesz spróbować podając swoją kwotę rat.
Mieszkam za granicą. Kiedyś wpłynęło mi 10 tys euro. Oddałem i po sprawie.
Pozdrawiam

Pod koniec 2022 roku wróciłem do kraju i od tego czasu nie byłem ani dnia w Holandii, wniosek o Zoergtoeslag składałem wyłącznie za 2022, nie wnioskowałem o żadne pieniądze za 2023.

Fakt można zwrócić pieniądze, problem w tym że nie jestem w stanie tego zrobić z powodu złej sytuacji finansowej, dlatego też chciałbym wiedzieć jakie konsekwencje grożą mi za brak zwrotu - jeśli jakieś poważne to będę musiał skorzystać z oferty pożyczek parabanków bo nie mam innej opcji tego spłacić nawet na raty. Gdyby mnie było stać to oddałbym i po sprawie.

Powrót