Żona pracuje w Polsce- czy rodzinne należy się mężowi, pracującemu legalnie w Niemcze

• Autor wątku Autor wątku danuta69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danuta69

Ja, jako żona pracuję w Polsce. Od 1 sierpnia 2009 r. do chwili obecnej nie pobieram tutaj rodzinnego (wcześniej pobierałam zasiłek na dwoje dzieci do 31 lipca 2009). Mój mąż pracował legalnie w Niemczech od 15 sierpnia do 15 grudnia 2008 r. i od 4 maja 2009 do 4 listopada 2009. Za ten okres (4.05-4.11. 2009) otrzymał zasiłek rodzinny na dwoje dzieci w Niemczech. W listopadzie 2009 nie składałam w Polsce wniosku o rodzinne, gdyż uważałam, że mi się nie należy, bo przekracza nam dochód 508 zł na członka rodziny.
W roku 2010 mój pracuje w Niemczech nadal legalnie od 1 czerwca do 1 grudnia 2010. Złożył wniosek o zasiłek rodzinny w Niemczech. Nie został on przyznany. GOPR w Krakowie sprawdza nasze akta, dotyczące rodzinnego. Prawdopodobnie będziemy musięli wrócic tutaj w Polsce pewną częśc pieniędzy.
Co możemy zrobic, aby dostac rodzinne w Niemczech? Myślę, że nie może byc tak, żebym ja pobierała rodzinne w Polsce i mąż w Niemczech. Jeśli nie pobieram tutaj rodzinnego, bo przekracza mi dochód, to dlaczego ta instytucja, która przyznaje rodzinne w Niemczech mówi, że powinnam brac rodzinne w Polsce. Co można zrobic, aby odzyskac rodzinne w Niemczech?

Ostatnia edycja:
Prawdopodobnie dzieci muszą mieszkać teraz na terenie Niemiec w gospodarstwie domowym podatnika, u którego na utrzymaniu są dzieci.
Ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, może też inni się wypowiedzą:help:

nie, nie musza na terenie Niemiec ,wystarczy ,ze mieszkaja w Polsce w tym samym gospodarstwie, co rodzic skladajacy tu wniosek..

napewno napisali z jakiego powodu odmowa
Prawo do niemieckiego zasiłku ma rodzic legalnie zatrudniony i mieszkający w Niemczech przez co najmniej poł roku.

Podwójne pobieranie Kindergeld

Podwójne pobieranie zasiłku rodzinnego jest przesłanką do zakwalifikowania tego czynu jako oszustwa podatkowego.

Pobieranie podwójnego zasiłku rodzinnego na to samo dziecko traktuje się jako oszustwo podatkowe. W tym przypadku nadpłaconą kwotę Kindergeld zwraca się do 10 lat wstecz.

Gdyby nawet na wyciągach bankowych nie pojawiło się wyraźne oznaczenie przelewu wpływającego, iż są to pieniądze z tytułu Kindergeld, to i tak w przypadku podwójnego pobierania zasiłku rodzinnego należy pieniądze bezwzględnie zwrócić.

Podstawa prawna:
FG Rheinland-Pfalz, vom 21.01.2010, Az. 4 K 1507/09

Ostatnia edycja:
Ja tutaj w Polsce pobierałam zasiłek rodzinny. Później, gdy mój mąż zaczął pracowac legalnie w Niemczech, zrezygnowałam z rodzinnego tutaj, a mój mąż starał się o to w Niemczech. I Niemcy przyznali nam rodzinne w roku 2009 i pomniejszyli nam o kwotę, jaką miałam wypłaconą tutaj w Polsce. Od sierpnia 2009 do chwili obecnej nie pobieram zasiłku w Polsce, a mój mąż starał się w Niemczech, lecz dostał odmowę w tym roku. Co można zrobic, aby odzyskac to rodzinne w tym roku??

Ale co napisali w odmowie?

Wydaje mi sie że powinien pracować nieprzerwanie przez co najmniej 6 miesięcy.ja aktualnie staram się tez o KG i na razie donosze różne zaświadczenia.

Czy mąż ma niemieckiego pracodawcę? Czy pracuje na Lohnsteurkarte?

niemcy w tej chwili wykręcaja sie jak mogą, ja wzięłabym adwokata na twoim miejscu.
Czy mąż będzie w tej chwili pracował nieprzerwanie w De?

Ma niemieckiego pracodawcę, pracuje legalnie, pracował i będzie pracował pełne 6 miesięcy.

W odmowie zapytali, dlaczego żona pracując w Polsce nie pobiera rodzinnego.

danuta69 napisał:
Ma niemieckiego pracodawcę, pracuje legalnie, pracował i będzie pracował pełne 6 miesięcy.

W odmowie zapytali, dlaczego żona pracując w Polsce nie pobiera rodzinnego.

Dziwi mnie że odmówili ci w całości KG, bo jeśli mozesz pobierac zasiłek na dziecko w PL(obojętnie czy go pobierasz czy nie, liczy się fakt że masz prawo)., to powinni ci wypłacić różnicę.

Tak sie nad tym wszystkim zastanawiam i doszłam do wniosku ze oni kieruja sie jakimiś swoimi wewnętrznymi przepisami nie EU. Bo nawet jak w Pl. osoba przy której jest dziecko nie pracuje to i tak ma prawo do zasiłku na dziecko, a niemcy sprawdzają właśnie czy ta osoba pracuje.

Jjestem ciekawa jaką odp. ja dostanę, bo w Polsce babcia nie ma prawa do zasiłku na dziecko, a moje dziecko mieszka u mnie w mieszkaniu, babcia ma własne i przebywa u mnie jak mnie nie ma.

Ja wiem ze ty nie pobierasz zasiłku w Pl. bo przekracza ci dochód , ale w niemczech nie ma takiego ograniczenia oni chyba tym sie kierują. ja skorzystałabym z adwokata w niemczech, wiem ze drogo ale chociaz poradzic sie a jak powie że powinnac dostac to z niego skozystać.

od marca 2009 r mam wypłacany kindergeld , tzn. mój mąż , co więcej ja z dziećmi mieszkam i pracuję w Polsce. Kwota niemieckiego zasiłku jest pomniejszona o kwotę rodzinnego w Polsce w przeliczeniu na euro. Na troje dzieci otrzymujemy 470 euro miesięcznie . W Polsce zasiłku nie pobieram. A żeby tego było mało to dwoje starszych dzieci to moje dzieci z pierwszego małżeństwa a mimo to dostajemy pieniądze na całą trójkę ( najmłodsza jest już naszym wspólnym dzieckiem) . Zaczynam się zastanawiać czy to przypadkiem z tym niemieckim rodzinnym to nie jest jak loteria , w której ja miałam szczęście...

a co w tym dziwnego,,przeciez ojczym jak najbardziej ma prawo do pobierania pieniedzy na te dzieci,,jezeli przebywaja w jego gospodarstwie

zreszta to prawo od lat w Polsce jest nawet takie

na mnie ojczym zawsze pobieral rodzinne

w Niemczech tez jest tak samo

a skoro jestescie malzenstwem,,prowadzicie wspolne gospodarstwo w Polsce(maz tu pracuje)to mieliescie prawo i bedziecie mieli do Kindergeld,,w tym wypadku raczej nic sie nie zmienilo
jak sie zmienilo to w przypadku niezameznych(po rozwodzie,seperacji itd)

Ostatnia edycja:
http://forumprawne.org/niemcy/77285-kindergeld-na-dzieci-z-pierwszego-malzenstwa-zony.html

hmmm....kilka miesięcy temu twierdziłaś coś zupełnie innego...:)

mąż nie mieszka , co więcej nie jest zameldowany w Polsce , więc trudno wykazać wspólne gospodarstwo domowe, ponad to moje córki nie noszą jego nazwiska a ich ojciec ma pełne prawa rodzicielskie. Podtrzymuję swoje stwierdzenie o loterii bądź humorze urzędasa , któremu trafi się konkretna sprawa. Czytając podobne wątki jestem pod wrażeniem tempa w jakim została załatwiona moja sprawa ...od złożenia dokumentów do wypłaty minęło zaledwie 6 miesięcy.

wiem,ze twierdzilam cos innego,,bo nie orientowalam sie w prawie co do Polakow,,

a jeden wpis dalej sie poprawilam,,:)

corka mojego sasiada tez ma nazwisko ojca biologicznego, nie sasiada
pobiera na nia Kindergeld od lat(od czasu kiedy ozenil sie z jej matka)

a skoro nie macie wpolnego zameldowania w PL..to uwazaj bo prawo sie zmienilo od maja,,i nie jednemu juz zabrali

z racji tego ,ze nie moge tu wstawic linka na inne forum,,na PW moge wyslac,,dowod na to

. Eltern
Das Kindergeld wird immer nur einer Person ausgezahlt. Bei getrennt lebenden Eltern normalerweise demjenigen, bei dem das Kind ständig wohnt.
http://www.studentenpilot.de/finanzen/kindergeld/#1

Ostatnia edycja:
Powrót